Paul Wiens
DDR
Als resultaat van het cultureel akkoord tussen Nederland en de DDR zijn begin mei een aantal vertegenwoordigers van Oostduitslands literaire wereld in ons land. Een van hen, de dichter Paul Wiens, zal tijdens de manifestatie Dichter in verzet enkele van zijn gedichten voorlezen.
Met de hier bekender geworden Wolf Biermann behoort Paul Wiens tot de meest vooraanstaande dichters van politieke poëzie uit de DDR.
Strikt genomen, is Paul Wiens geen ‘dichter in verzet’, eerder een dichter van de opbouw. Hij werd in 1922 (in Königsberg) geboren, bracht de eerste jaren van zijn jeugd door in Berlijn. Omdat zijn moeder half-joodse was, volgde in 1933 echter de emigratie naar Zwitserland, waar hij in de eerste jaren van de oorlog filosofie en economie studeert. In 1943 werd hij (in Wenen) gearresteerd, en verdwijnt (tot 1945) in een concentratiekamp.
Wiens leert in deze oorlogsjaren het marxisme kennen, begint gedichten te schrijven; het is derhalve niet verwonderlijk dat, wanneer hij in, 1947 voor het socialistische Duitsland kiest, inmiddels bekend is als een dichter van Agitprop-poëzie, waarin hij het activisme stimuleert, het ‘nieuwe leven’ verheerlijkt; aanvankelijk zeker nog te pathetisch, later strakker, met een meer eigen toon. In een van zijn latere bundels- Dienstgeheimnis, 1968-, laat dan ook de gevonden evenwichtigheid zien: Wiens verenigt hier eigen ervarigen met de scoialistische idee; kritisch en zonder zich in één bepaalde richting te laten vastleggen.