Tabee, New York
F. Springer, pseudoniem van E. Schneider, is geen veelschrijver. De diplomatieke dienst, waarbij hij werkzaam is, laat hem waarschijnlijk weinig ruimte zijn ervaringen op schrift te stellen. Ervaringen b.v. over de periode dat ‘ons Indië’ in Indonesische handen overging en die hij beschreef in zijn dunne maar goed geschreven boekjes ‘Bericht uit Hollandia’ (1962) en ‘Schimmen rond de Parula’ (1966).
In 1969 verscheen nog zijn roman ‘De gladde paal van macht’ die voor een lage prijs bij De Slegte verkrijgbaar is.
Nu, 5 jaar later, verschijnt zijn laatste roman: tabee, New York, waarin zijn Indische achtergrond ook duidelijk aanwezig is. Het boek is geschreven in Bangla Desj, waar hij als diplomaat werkzaam was. Hoewel Springer vermeld dat de figuren aan de verbeelding van de schrijver onstproten zijn, blijft toch het vermoeden bestaan, dat er sterk autobiografische achtergronden zijn.
De hoofdpersoon, Rudy, is vice-consul in New York, waar hij, tijdens een bezoek aan de Indische club in de buurt, zijn vroeger vriendinnetje uit Indië ontmoet, die overstag is gegaan voor haar jeugdvijand in die tijd, de opschepper en branieschopper Menno Spanjer (‘met zijn kanjer’ van een geslachtsorgaan) en met hem getrouwd is.
Rudy wordt door Dollie en Menno uitgenodigd voor een gezellige ontmoeting, maar tijdens het praten over hun tempo doeloe, komen dwangmatig de herinneringen aan hun jeugd naar boven, herinneringen die de tijd van het Nederlands Indië erg goed naar voren brengen. Het huwelijk blijkt vrijwel mislukt te zijn en aan het einde van het boek bezoekt Dollie (in Amerika eigenlijk Dora geheten) Rudy, waarna zij na een zeer verliefd weekend uit elkaar gaan, waarbij zij niet weet dat Rudy een paar dagen later naar Lagos uitgezónden wordt.
Het slot; ‘Even nog paniek toen we opstegen. Ik dacht, wat heb ik gedaan. Godallamachtig, wat heb ik gedaan’. Springer beschrijt deze geschiedenis in 90 bladzijden, die uitmunten door een helder taalgebruik. Een boek, dat zeker de moeite waard is.
F. SPRINGER: ‘Tabee, New York
querido 90 blz. 14,90 |