tonke dragt
Tonke Dragt werd in 1930 in 't voormalige Batavia geboren, in Nederland deed zij eindexamen h.b.s., bezoekt daarna de academie voor beeldende kunsten in den haag en behaalde de middelbare acten a en b hantekenen.
Zij is thans lerares handtekenen aan een lyceum te rijewijk; wijdt zich verder aan tekenen, schrijven en schilderen. Zij interesseert zich ook voor kunst, geschiedenis, toneel en sciencefiction. Ze is goed op de hoogte van binnen-en buitenlandse literatuur, ridderverhalen, sagen en legenden. Ze leest veel. Favoriete auteurs zijn o.a. Marnix Gijeen, Tolkien en Jules Verne.
Tonke Dragt schrijft haar verhalen in de eerste plaats voor haar eigen plezier en het zijn vooral spannende boeken. Toch vindt men in haar verhalen een diepere betekenis dan alleen maar ontspanning voor de lezer.
Ze geeft de lezer iets mee door middel van de personen in haar boeken. De houding ten opzichte van de medemens staat steeds centraal. Zij gelooft ondanks alles in de mens, in zijn goede wil en trouw.
Zij debuteerde met een kort verhaal in het kindertijdschrift ‘Kris Kras’. In 1962 verscheen haar eerste boek: ‘de verhalen van de tweelingbroers’ kort daarna gevolgd door haar belangrijkste boeken: ‘de brief voor de koning’ (1962) ‘geheimen van het wilde woud’ (1965) ‘de zevensprong’ ‘torenhoog en mijlenbreed’ (1969) en ‘torens van februari’
In 1963 kreeg Tonke Dragt de kinderboekenprijsvan de commissie voor de collectieve propaganda van het nederlandse boek; ook de kinderen in Rotterdam van de kinderjury kozen 't boek ‘de brief van de koning’ als het beste boek van het jaar; Het was de eerste maal dat de officiële jury en de kinderjury hetzelfde boek bekroonden.
In 1971 werd Tonke van Dragt de Nienke van Nichtenprijs toegekend en in 1966 koos de kinderjury in Rotterdam ‘de geheimen van het wilde woud’ uit tot het mooiste boek.
De boeken van Tonke Dragt zijn allemaal even fantastisch; haar verhalen spelen zich zowel in heden, verleden als toekomst af.
In ‘de brief van de koning’ komt de symboliek van het volwassen worden naar voren. Ze toont de lezer de moed en volharding van Tiuri, die een belangrijke boodschap door te geven heeft en veel gevaren weet te doorstaan. Het is een mideleeuws ridderverhaal maar staat volkomen los van de geschiedkundige feiten. De ‘zevensprong’ is een geheimzinnige, uiterst suggestieve geschiedenis, die zich afspeelt bij een zevensprong, die geen zevensprong blijkt te zijn en in een merkwaardig kasteel met een immens aantal trappen.
Torenhoog en mijlenbreed' is op Venus gesitueerd, het is een soort parodie op onze wereld. De mens heeft hier niets meer te vertellen, alles is voor hem geregeld. Het probleem van dit boek is het verdwijnen van de mens als individu door de mogelijkheid van gedachten lezen. In dit boek is de techniek -de science fiction- niet 't belangrijkst, maar de mens- hoe reageert de mens op het geheel.
Miep diekman schreef over haar in de Haagsche Courant: ‘De fascinerende wijze waarop Tonke Dragt de wereld van woord en die van gedachten tegenover elkaar stelt, waarop zij de zelfontdekking van de jonge mens en zijn angst daarvoor in een sterk geladenverhaal heeft ingebouwd, zal hopelijk de aandacht van haar lezers niet afleiden van de talrijke details, die een scherpe analyse zijn van wat er vandaag de dag in onze wereld en onze gevoelswereld op het spel staat’.