Merkwaardig voorbeeld van litterarischen diefstal, door Robert Southey aan Mr. Jacob van Lennep gepleegd.
Daar plondren we als met aadlaarsklaauw
De gouden (?) boomgaardvruchten!
Van alle Nederlandsche Dichters is er zeker geen, die zoo de prooi is geweest der onbeschaamdste letterdieverijën van vreemde Vernuften, als onze Jacob van Lennep.
De schoonste geesten in Gallië, Germanië en vooral over het Kanaal, hebben het zich een eere gemaakt, als om strijd, de beste veêren uit zijn vaerzen te plukken, om er hun eigene meê op te cieren. Zoo zijn Scott, Byron, Hugo als woedende gieren op zijn Nederlandsche Legenden gevallen en hebben er zich schier de helft van toegeëigend, 't geen bladzij' voor bladzij' te bewijzen is. Zoo heeft Heinrich Heine, in zijn Buch der Lieder, pag. 60, reeds vóór 1837 de romance Don Ramiro uit den Ned. Muzenalmanak van 1841 gekrabbediefd; en zoo hebben wij nu weder den Poët laureat Robert Southey betrapt op den roof van de heerlijke klanknabootsende natuurschildering, ‘Hoe stroomt de Dussel door 't hol van Neander?’
Het zonderlingste van deze diefstallen is, dat ze alle bij anticipatie gepleegd zijn, dat is: nog vóór de uitgave, ja, vóór de vervaardiging van 't Hollandsch oorspronkelijk.
Zoo was het dan eerst in den Muzenalmanak voor verleden jaar, dat van Lennep's laatstgenoemd gedicht het licht zag, en reeds in 1831 dat Southey's verengelschte buit (wie weet voor de hoeveelste maal!) herdrukt werd in John Aitken's Cabinet, or the selected beauties of literature (London, Hurst, Chance & Co. etc. pag. 476).
Hoe zij dit lappen, mag wel de drommel weten. Maar zoo veel is zeker, dat onze nationale Recensenten (die anders lynxen- en Argusoogen bezitten), geen van alle, die strooperijën schijnen opgemerkt te hebben. Intusschen vinden wij het, ter beschaming van alle overtreders van het achtste gebod, en alzoo ter handhaving van recht en waarheid, niet ongeschikt, het stuk van Southey bij deze ter kennisse des Publieks te brengen.
Men zal bemerken, dat hij de Dussel in den waterval van Lodore herschapen heeft. De slimmert!