massa-productie, die tot in de 20e eeuw zou voortduren. In de loop van dat tijdvak zijn de Noord-Nederlandse fondsen, en ook hun bezit aan oude houtblokken, voor en na overgegaan in handen van de Belgische firma's. Zij verzorgden tot het laatst de markt ook in Noord-Nederland. Papier en afwerking zijn dan hoe langer hoe slechter geworden. De fondsen bestaan uit een allegaartje dat uit allerlei eeuwen en streken afkomstig is. En als dan de belangstelling van uitgevers en handelaren ten slotte geheel verloopt, vangen de verzamelaars en folkloristen op wat anders roemloos verloren zou zijn gegaan.
In het derde gedeelte van zijn boek heeft De Meyer onder het opschrift Iconografie het hele veld nog eens belicht en geordend volgens de inhoud en de voorstelling van de prenten (blz. 353-610). Voor deze afdeling ontwierp hij een systematisch schema waarin de gedeeltelijk nogal grillige onderwerpen een plaats konden vinden. Zo trekken aan ons voorbij: 1. godsdienstige onderwerpen (bijbel, heiligen, devotie), 2. historische onderwerpen (vorsten, gebeurtenissen, misdaden, rampen), 3. allegorische onderwerpen (menselijk leven, allerlei tegenstellingen van standen en sexen, dood, dieren-allegorieën, verkeerde wereld, luilekkerland, spreuken en raadsels, jaargetijden en elementen, zintuigen, emblemata enz.), 4. satyrische onderwerpen (karikaturen, mode, oude vrijsters), 5. literaire onderwerpen en beeldverhaal (oudheid en volksromans, motieven uit de letterkunde van de 16e tot 19e eeuw), 6. didactische en documentaire onderwerpen (spelen en vermaken, ambachten en beroepen, klederdrachten, feestdagen, kermis, stadsgezichten, voertuigen, dieren, planten, allerlei). Bij al deze talloze onderwerpen, waarvan ik er slechts enkele als voorbeelden meedeelde, heeft de schrijver een uitvoerige documentatie gegeven van historische, bibliografische en folkloristische literatuuropgaven.
Zijn boek is de volledige beschrijving van een grote rariteitenverzameling, die met alle aspecten van het maatschappelijk leven verband houdt. Wie het bekijkt als een belangstellende museumbezoeker vindt er, vooral ook door de rijke illustratie, een grote verscheidenheid van treffende verrassingen. En wie zich nader wil verdiepen in de bijzonderheden en achtergronden van deze uitingsvorm van volkscultuur, vindt in De Meyer's uitleg en toelichtingen de samenvatting van de volledige zakenkennis die op dit gebied te bereiken is. Het is een boek dat in geen Nederlandse bibliotheek mag ontbreken.