De uitgaven van de Kelmscott Press in de Koninklijke Bibliotheek
De Koninklijke Bibliotheek heeft in de herfst van 1954 een zeer merkwaardig en kostbaar bezit verworven voor het toekomstige Museum van het Boek, dat over enige jaren in het Museum Meermanno-Westreenianum zal worden gevestigd. Het bestaat uit de volledige verzameling werken, 68 delen, die op de Kelmscott Press van William Morris te Hammersmith bij Londen zijn gedrukt tussen 1891 en 1898.
Deze complete collectie mag een bijzonder bezit worden genoemd, want deze zou slechts 150 maal kunnen worden gevormd, aangezien van één van de kleine werken, Savonarola's De contemptu mundi, 150 exemplaren zijn gedrukt in opdracht van Charles Fairfax Murray.
Bij deze verzameling boeken van de Kelmscott Press behoort een speciale kast, die is vervaardigd in de werkplaatsen van Morris & Co, waar de ontwerpen voor meubelkunst, weefsels, gebrandschilderde vensters en kunstnijverheid werden uitgevoerd, die Morris en zijn medewerkers hadden getekend. Deze kast is aangekocht met steun van het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen.
De aankoop van de volledige uitgaven van de Kelmscott Press opent de mogelijkheid om in een Nederlandse bibliotheek de verschillende lettertypen, die William Morris heeft ontworpen en het rijke bezit aan houtsneden, waarmee de werken zijn versierd, te bestuderen. De werkzaamheid van William Morris als tekenaar en boekdrukker is een zeer belangrijk element geweest in de herleving van de drukkunst aan het einde van de 19e eeuw, na een tijdperk van verval, dat verscheiden decennia had geduurd. Wat Morris met zijn Kelmscott Press hoopte te bereiken heeft hij zelf als volgt geformuleerd:
I began printing books with the hope of producing some which would have a definite claim to beauty, while at the same time