onze boekerij geabonneerd is, bleven de vervolgafleveringen achterwege. Wij van onzen kant hebben de voor de Belgische en Fransche Genootschappen bestaande ex. van onze uitgaven ingehouden en zullen de verzending tot na den oorlog uitstellen. Gij vereenigt u ongetwijfeld met mijn wensch dat dit spoedig gebeuren mag. De verzending naar de Duitsche Genootschappen kon geregeld plaats hebben.
Met vele geschenken van leden en andere belangstellenden en door aankoopen werd onze Bibliotheek weder belangrijk vermeerderd. De verzameling handschriften werd verrijkt door een Bouwkundig en Technisch woordenboek enz. uit de nalatenschap van G. van Diesen, geschonken door de Bibliotheek der Technische Hoogeschool; met een bundel onuitgegeven dichtproeven van G.L. Toekamp Lammers, ons aangeboden door ons medelid J.H. Groenewegen. Aan Dr. W.G. v.d. Weerd, hoewel geen lid onzer Maatschappij, danken wij een door hem vervaardigd Woordenboek op Vondel, door hem zeer bescheiden getiteld: ‘Uit Vondel's Woordenschat, klein woordenboek op Vondel’. Door aankoop werden wij eigenaar van twee belangrijke bijdragen voor het Museum Catsianum, nl. 2 Rekeningen van P.C. van Hierschot als rentmeester der nagelaten goederen van Jacob Cats van 1792-1800 en van lijsten met handteekeningen van zijn erfgenamen van 1688-89. Een merk waardige aan winst, die een helder licht werpt op de gevolgen van het finantieel beleid van onzen beroemden landgenoot. Verder ontvingen wij een paar afschriften van brieven van Isaac da Costa, van de familie Noorduyn te Nijmegen, en eindelijk een zeer welkom fragment van een brief van Jacques Perk van 25 November 1879, handelende over de Mathilde en gericht aan zijn vriend Ch. M. van Deventer, die dezen belangrijken brief afdrukte in de Gids 1916 en daarna aan ons schonk.
De drukwerken werden o.a. vermeerderd door een geschenk van ons medelid den heer W.C. Capel, die ons een volledige verzameling schonk zijner dicht- en prozawerken, door hem onder den schuilnaam Florentijn uitgegeven. De heer R.J. Schierbeek zond ons weder eene groote verzameling ons ontbrekende werkjes.
Onder de aankoopen is menig belangrijk boek. Ik noem U slechts het hoogst zeldzame tijdschrift van Mevr. van Meerten-Schilperoort, Penelope, Maandblad aan het vrouwelijk geslacht toegewijd, 8 dln., 1821-35. Het fraaie plaatwerk, Vlaanderen door de eeuwen heen, uitg. door Max Rooses; dat van Mr. Loosjes over de Torenmuziek in de Nederlanden, enz.’
De lijst der schenkers, en die van de aanwinsten zijn tot het volgende jaar uitgesteld. De Bibliotheek werd vermeerderd met 340 boeken, 7 hdss., 3 brieven en 38 overdrukken, benevens de vervolgen van 177 tijdschriften en Genootschapswerken. Uitgeleend werden 3060 boeken en 29 handschriften; ontelbaar vele werden in de Bibliotheek geraadpleegd.
Elf levensberichten vullen de 273 bladzijden van het tweede gedeelte van den bundel. Aan zes daarvan zijn lijsten van geschriften toegevoegd. De heer A.A. v. Schelven geeft achter het interessante bericht over J.A. Wormser eene lijst, waarin een aantal kleine stukken en enkele belangrijkere werken zijn beschreven; alle verspreide dagblad- en tijdschriftartikelen bijeen te zoeken heeft de schrijver niet getracht. ‘Maar laat de lijst dan zoo onvolkomen zijn als ze wil, zooveel laat ze toch genoegzaam zien: reisbeschrijving, “volkstümliche” schets - waarom bij deze echt Nederlandsche werkzaamheid een Duitsch woord? - poëzie, godgeleerde stu-