Uit Noord- en Zuid-Nederlandsche bibliotheken.
Amsterdam. - Universiteitsbibliotheek. - Met het oog op den kolennood hebben B. en W. van Amsterdam bepaald, dat de Universiteitsbibliotheek voorloopig, met ingang van 12 Februari, zal gesloten zijn.
Groningen. - Universiteitsbibliotheek. - Over den brand in den nacht van 11 op 12 Januari (zie het bericht op blz. 40) wordt ons namens de Bibliotheekdirectie het volgende gemeld: De brandweer wist het vuur grootendeels te beperken tot een op de bovenverdieping gelegen werkkamer, terwijl inmiddels onder leiding van den met spoed gewaarschuwden amanuensis, den heer A. Nienhuis, zoowel de alfabetische catalogus als de verdere hand-bibliotheek van het uitleen-bureau in veiligheid werden gebracht in het tegenover de bibliotheek gelegen kantoor van den heer notaris J.G. Hoetink. - De schade is daardoor beperkt gebleven tot die boeken, welke geplaatst waren langs de wanden der bovengenoemde werkkamer. Deze is zoo goed als geheel uitgebrand.
De Boekzaal der geleerde wereld, Pandectes belges, het Staatsblad, de Handelingen der 1e en 2e Kamer vóór 1872/73, de Gemeentestem, en enkele pas-verschenen afleveringen van juridische tijdschriften gingen daarbij verloren. In de leeskamer en de kamers van den bibliothecaris en den conservator is niet de minste schade aangericht.
Nadat het noodige opruimingswerk verricht was, kon de bibliotheek reeds weder op 22 Januari voor het publiek worden geopend, terwijl een week later ook het uitleenen en verzenden van boeken kon worden hervat.
De oorzaak van den brand moet gezocht worden in het verzuim van een der bedienden, die een bakje met heete asch niet tijdig in een der aschbakken heeft uitgestort, maar het op de bovenverdieping in een berghok heeft laten staan.
Groningen. - Universiteitsbibliotheek. - Ruim drie jaar geleden vermeldden wij de verschijning van een catalogus van wat de Groningsche universiteitsbibliotheek bezit op het gebied der Duitsche letterkunde (jaarg. 1913 blz. 235). Nu is er een dergelijke Catalogus der afdeeling Engelsche taal- en letterkunde verschenen (bij J.B. Wolters U.M. - Gron., den Haag 1917). De bewerking verschilt van die van den Duitschen catalogus door een veel verder doorgezette systematische indeeling, het werk van Dr. Marie E. de Meester, privaat-docente voor de ge-