dat op veilingen antiquiteiten en porselein vaak hoogere prijzen bereikten dan eertijds het geval was. Sedert ongeveer een jaar werden in onze stad een aantal niet onbelangrijke bibliotheken verkocht, waarvan de meest waardevolle op 15 en 16 Januari, die van wijlen Edmond Campers, een bibliophiel, die weinig bekend was gedurende de laatste jaren van zijn leven (hij overleed, meenen we, in het begin van 1916), maar die in zijn jeugd een rol gespeeld heeft in de Antwerpsche politiek en in de Vlaamsche beweging. Hij was toen tevens een behendig, vaak scherp polemist en waagde zich ook een paar keeren op novellistisch gebied. Zijn bibliotheek was een van de merkwaardigste die in lang te Antwerpen onder den hamer kwamen. Een aantal zeventiende-eeuwsche pamfletten gingen tegen goede prijzen, meest rond de twintig francs. Weinig merkwaardige handschriften, meest afschriften van oude registers, gelijk er met halve dozijnen van verschillende handen in onze archieven berusten, werden voor een goed deel door particulieren tegen overdreven prijzen gekocht.
Het op 584 bladzijden velijn tusschen Biedermeyer-versieringen, van 1815 tot 1826 bijgehouden manuscript, waarin een te Antwerpen gevestigd Fransch advocaat zijn literaire en wijsgeerige overpeinzingen in rijm en onrijm heeft neergeschreven, vond een liefhebber tegen 120 frs. Een klein bundeltje, met de hand geschreven volksliedjes uit de zeventiende eeuw, ging voor 300 frs. Onder de rariora en preciosa verdienen verder nog vermelding: ‘Les Epaves’ van Baudelaire, uitgave van 1874, Brussel, met frontispice door Rops, 34 fr.; Choderlos de Laclos ‘Liaisons dangereuses’, uitgegeven door Van Bever, met sterkwaterplaten door Van Maele, 200 fr.; Contes et Nouvelles de Marguerite de Valois, Paris 1740 (twee duodecimos met plaatjes van Romein d'Hooghe) 60 fr.; de ‘Heptameron’, Parijs 1880, 110 fr.; Contes de Lafontaine, réimpression de l'édition de Didot, 1795 (Paris 1891, twee quartos met platen naar Fragonard), 120 fr.; de uitgave van Tourneisen fils, Paris 1808, 65 fr.; Restif de la Bretonne's ‘Le paysan et la paysanne pervertis’, Den Haag 1784 (vier duodecimos), 430 fr.; ‘Les contemporaines’ van denzelfden Franschman, publiées par Timothée Joly de Lyon, 1781-1785 (twee en veertig duodecimos), 540 fr. De eerste uitgave van Perk's gedichten werd tegen 16 fr. verkocht. Een beschadigde Jansonius, Amsterdam 1658, ging voor 200 fr.
De meeste van die prijzen zijn zeker niet overdreven te noemen; zij zijn echter onevenredig hoog in vergelijking met wat in vredestijd een boekenveiling te Antwerpen kon opbrengen. Een gezond fortuin en veel tijd om te lezen drijft een deel van de ontwikkelde burgerij naar deze veilingen, waarvan 't meest in het oog springende kenmerk is, dat van boeken, die nog in den handel verkrijgbaar zijn, de gewone handelsprijs door het hoogste bod vaak wordt benaderd en, als de strooming er even inkomt, soms ver overtroffen. Een drietal romans van Couperus gingen voor 20 fr. Hierbij worde er echter aan herinnerd, dat het bestellen, van nieuwe boeken in Holland thans met hooge kosten gepaard gaat, vanwege het moeilijke en omslachtige vervoer en het groote koersverschil tusschen Hollandsch en Belgisch geld.
Is deze stremming in den Hollandschen boekhandel mede oorzaak van de onwaarschijnlijke maar ware geboorte van een locaal uitgeversbedrijf? We schreven vroeger reeds over een bij den heer Gust. Janssens verschenen dichtbundel ‘Music-hall’ van Pol van Ostaeyen, en over een interessante folkloristische studie van Em. van Heurck, den medewerker van Boekenoogen, die op de persen van de oude Antwerpsche firma J.E. Buschmann het licht zag. Van denzelfden Van Heurck verscheen sindsdien, ook bij Buschmann, een ‘Guirlande des Saints’, korte heiligenlevens met afdrukken van oude in hout gesneden heiligenbeeldjes, een snuisterijtje, gecartonneerd in een eigenaardige dominoterie, voor boekensnuffelaars en folkloristen. Bij Buschmann werd eveneens gedrukt een in archaïstischen toon gehouden essay, met houtsneden, over den Antwerpschen poesjenellenkelder, door Ary Delen. In dezen tijd van helsche werkelijkheid vinden zachte zielen hierin hun genoegen en toevlucht! Buschmann had het plan opgevat om een heele reeks typographisch verzorgde en door jonge artiesten versierde boekjes te laten verschijnen, waarin vertellingen van Perrault en van Alfons de Cock en ander Fransch en Nederlandsch proza zou verschijnen. Hiervan hoorden we echter in lang niets