Varia.
De studie der palaeographie in Engeland sedert 1873.
(Zentralblatt f. Bibliothekswesen 1916, Sept.\Okt.)
In een zeer lezenswaardig artikel behandelt Dr. A. Hulshof bovenstaand onderwerp in het Zentralblatt. Na eerst in het kort het eigenlijke doel der palaeographie uiteengezet te hebben, gaat schr. over tot het bespreken der uitgaven van de Palaeographical Society te London.
De P.S. werd in 1873 te London opgericht met het doel den grondslag te leggen voor de beoefening der palaeographie door middel van nauwkeurige reproducties van het schrift en de versiering van hss. met toepassing van den photographischen druk. Sinds 1873 geeft de P.S. jaarlijks 24 reproducties uit verschillende hss. uit. Bij elke afbeelding behoort een apart blad, waarop eene korte uiteenzetting omtrent soort, afkomst en datum van het hs. waaraan het ontleend is, benevens opmerkingen over de voornaamste kenmerken van het schrift, met aan duiding der afkortingen, accenten, enz. Aan het slot vindt men de transscriptie der afgebeelde bladzijde.
Van elke schriftsoort wordt een voorbeeld gekozen, waarbij vnml. die worden genomen, waarvan de datum van vervaardiging bekend is of met zekerheid kon worden vastgesteld.
De reproductie is meesterlijk uitgevoerd. Ofschoon de autotypie in Duitschland is uitgevonden, zijn de Engelschen, wat de toepassing er van betreft, den Duitschers ver vooruit.
Maar niet alleen door de keurige uitvoering, ook door de weloverwogen keuze der hss., die een zeer veelzijdig materiaal vormen, stellen de uitgaven der P.S. alles in de schaduw wat in andere landen op dat gebied verscheen, en de stichters der P. S hebben dan ook werkelijk het vooropgezette doel volkomen bereikt.
Het zal velen niet bekend zijn, dat een hs. der Utrechtsche Universiteitsbibliotheek, het later zoo beroemde Psalterium, eigenlijk den eersten stoot gegeven heeft tot de oprichting der P.S. Dr. H. verhaalt hiervan uitvoerig, hoe de Engelsche theologen in 1871 en'72 twistten over de echtheid van het Athanasianum en de handhaving ervan in het Common Book of Prayer-Boeken en redevoeringen voor en tegen zagen het licht, waarin met overtuiging getracht werd de echtheid aan te toonen. Maar niemand wist eigenlijk beslissende zekerheid te geven omtrent den datum van vervaardiging en de eeuw waarin het ontstaan was, totdat door de woorden van James Usher de aandacht gevestigd werd op een hs., waarin het Athanasium voorkwam en dat dateerde uit de eeuw van paus Gregorius. Aanvankelijk wist niemand waar dit hs. was gebleven, totdat men eensklaps hoorde, dat het zich te Utrecht bevond. Toen werd alles in het werk gesteld het document naar Engeland te krijgen, waar het gephotographeerd werd. Maar de leidende ambtenaren der hss. afdeeling uit het British Museum, de HH. Bond en Thompson zagen wel in, dat er aan den strijd geen einde zou komen, voordat men den datum van vervaardiging van dit hs. nauwkeurig had vastgesteld, door het te vergelijken met andere hss. van dezelfde soort. Een dergelijk materiaal was echter zelfs niet in het British Museum voorhanden en kon slechts verkregen worden door een keurverzameling aan te leggen van reproducties van alle bestaande hss. en die op ééne plaats bijeen te brengen. Dit kon geschieden door het juist uitgevonden photomechanische drukprocédé.
Bond zette toen een oproep in