Duitschers en Engelschen die daar belang in stelden, en door bestudeering van de oudere literatuur op dat gebied een zoo veelom vattende kennis verworven, dat hij voor ieder die over dat land iets weten wil de meest vertrouwbare, de best onderrichte gids is. Het lag dan ook, toen hij zijn zaak aan een opvolger overdroeg, in zijn plan, deze kennis in eene reeks bibliografische werken neer te leggen, maar de opvolger die het werk zou uitgeven, stierf reeds in 1901, en zoo bleef het plan grootendeels onuitgevoerd. Verschenen was reeds vroeger, in 1891, een bibliografie van Pompei, Herculanum en Stabiae; in 1897 kwam, eveneens in het Italiaansch, eene bibliografie van den Vesuvius in het licht, twee jaar later die van Capri enz. Wat verder in het plan lag, de Phlegraeische velden, een nieuwe bewerking van Pompeji en de stad Napels zelf, die verscheiden deelen in beslag zou nemen, is niet meer tot een uitgaaf gekomen.
Van Capri echter hebben we hier een tweede veel uitvoeriger uitgaaf, nu in het Duitsch; de bewerker was namelijk in 1902 naar zijn land, naar Weenen, teruggegaan.
Wie eenig belang stelt in het heerlijke land om de golf van Napels, het aantrekkelijke rotseiland met zijn rotsen, grotten en ruïnes, en zijn historische herinneringen, in de tegenoverliggende oude steden Sorrento, Amalfi en Salerno, en in de eenzame tempelruïnen van Paestum, kan niet zonder voldoening en dankbaarheid het boek ter hand nemen.
Het is eene bibliografie, en als zoodanig al heel rijk, maar het is tegelijk een repertorium van allerbelangrijkste historische gegevens. Op de eerste en tweede bladzijde wordt eene reeks aanhalingen uit classieke prozaschrijvers en dichters gegeven; dan volgt de bibliografie van de moderne werken over Capri in alfabetische orde. Maar men vindt niet alleen de boeken en opstellen vermeld die speciaal over het eiland handelen, maar ook tal van werken, waarin slechts enkele aangewezen bladzijden betrekking hebben op Capri. En waar het maar even de moeite waard scheen, komt een noot, soms van een paar kolommen over de beteekenis van het werk, over den auteur en diens verblijf op het eiland, over gedane onderzoekingen, over handschrift-aanteekeningen die soms verloren geraakt, soms later weer gevonden en uitgegeven zijn, enz. enz.
De geheele geschiedenis van de vooral in de 18e eeuw weer ontwaakte belangstelling voor de oudheden en het natuurschoon van Capri kan men al snuffelende terugvinden. En het snuffelen zelf is gemakkelijk door verwijzingen van het eene artikel naar het andere, en door een alfabetisch register.
Van de blauwe grot vindt men de ontdekkingsgeschiedenis, de vermelding in een roman van Andersen, die er zoo'n groote populariteit aan gegeven heeft; men vindt de aardige bijzonderheid, hoe de visscher die de vreemde onderzoekers in de grot vergezeld had, later als de eigenlijke ontdekkerposeerde; men maakt kennis met een geopperd plan om de grot van de landzijde door een traptunnel toegankelijk te maken, wat groote opschudding gaf en ten slotte van overheidswege verboden werd.
Evenals aan de grotten is ook een eigen rubriek gewijd aan de Tiberius-herinneringen; en zoo kan degene die belang stelt in de vraag, wat er in de berichten over dezen Romeinschen keizer als historisch te beschouwen is, en wat niets meer is dan gemeene kletspraat van kwade tongen te Rome, zich gemakkelijk orienteeren, en zal hij daarbij zeker zijn, alle literatuur die er betrekking op heeft, te kunnen opsporen.
Steektmen de zeeëngte over naar het schoon gelegen Sorrento, en verderop naar de resten van de ten ondergegane zeestad Amalfi en naar