te brengen, zal voor een ieder duidelijk zijn, wanneer men verneemt, dat de bibliotheek van de Technische Hoogeschool ongeveer 170000 boeken en plaatwerken omvat en dat met de verhuizing gepaard is gegaan eene geheele veranderingin de rangschikking van de boeken.
In de oude bibliotheek in het hoofdgebouw aan het Oude Delft waren de boeken rubrieksgewijze geplaatst, overeenkomstig eene indeeling van den conservator der Leidsche Universiteitsbibliotheek P.A. Tiele, gemaakt in 1863. Deze wijze van plaatsing vordert zeer veel ruimte, daar de boeken genummerd werden, naar gelang ze inkwamen, zoodat boeken van groot en van klein formaat naast elkaar kwamen te staan. Bovendien is de indeeling van den catalogus van Tiele niet meer op de hoogte van den tijd.
Daarom worden de boeken in het nieuwe bibliotheekgebouw volgens een geheel andere systematische indeeling gerangschikt. Voor de wiskundige wetenschappen was deze nieuwe regeling reeds voorbereid en vóór eenige jaren gereed gekomen; voor de burgerlijke bouwkunde heeft zij thans ook haar beslag gekregen. In het nieuwe gebouw zullen, tot besparing van ruimte, alle boeken volgens hun formaat bijeen worden geplaatst.
Aan de nieuwe systematische indeeling wordt nu hard gewerkt. Zij heeft ten gevolge, dat alle boeken moeten worden vernummerd. De oude etiketten moeten worden verwijderd en vervangen door nieuwe, terwijl de nieuwe rubriek- en plaatsnummers op de fiches van een kaartcatalogus genoteerd moeten worden. Het is duidelijk, dat een en ander van het daarmede belaste personeel een zeer tijdroovende arbeid vordert.
Ontegenzeggelijk zal, door de nieuwe indeeling en plaatsing, voor de gebruikers van de bibliotheek het niet meer mogelijk zijn om, evenals vroeger, zelf, staande voor de kasten, boeken uit te zoeken. Met het toenemen van den omvang der boekenverzameling en van het aantal bezoekers, dat gelijktijdig in het bibliotheekgebouw aanwezig is, nemen echter tegen een dergelijk gebruik van de bibliotheek de bezwaren voor een richtig beheer toe, terwijl het nadeel, geen toegang meer te hebben tot de ruimten, waarin de boeken zijn opgesteld, voor de bezoekers grootendeels zal komen te vervallen, indien maar een goede systematische catalogus kan worden geraadpleegd.
Over de inrichting van het fraaie, nieuwe bibliotheekgebouw zal ik hier niet nader uitwijden, aangezien de ingebruikneming reeds valt buiten het tijdsbestek van mijn verslag.
Het bibliotheekbezoek was, tengevolge van de door de mobilisatie veroorzaakte belangrijke vermindering van het aantal ingeschrevenen, aanmerkelijk minder dan vorige jaren.
Het aantal bons voor uitgeleende werken bedroeg echter toch nog 6098, of slechts ongeveer een zesde minder dan gedurende den cursus 1913-1914.
Bij den aanvang van den cursus, en ook nog in de eerste maanden, schenen tal van tijdschriften op te houden te verschijnen. Later herstelde zich dit echter weder en het getal buitenlandsche periodieken, waarvan de uitgave tengevolge van den oorlog gestaakt werd, is dan ook niet groot.
De invloed van het oorlogsmonster op de boekenproductie is echter goed merkbaar. De zichtzendingen van boekwerken hielden bijna geheel op, zoodat er meer op bestelling moest worden aangekocht.
Ter completeering van de verzameling, werden deels aangekocht, deels ten geschenke ontvangen een groot getal buitenlandsche dissertatiën op natuur-wetenschappelijk en technisch gebied. De op die wijze aangevulde verzameling werd geordend, op kaarten gecatalogiseerd en in portefeuilles gerangschikt naar de hoogescholen en jaren.
De gewone jaarlijksche verzending naar het buitenland van de proefschriften der aan onze Technische Hoogeschool gedoctoreerden kon in het afgeloopen jaar niet plaats hebben.
Het aantal aangekochte en ten geschenke ontvangen banden bedroeg 764, waaronder ook zijn begrepen de handboeken, woordenboeken enz., bestemd voor plaatsing in de handbibliotheken der verschillende leeszalen van het nieuwe gebouw.
Zeer veel moeite gaf het in verband met de verhuizing noodige opvragen van alle uitgeleende werken. Niet weinigen gaven zelfs aan de meest dringende, herhaalde verzoeken geen gehoor.
De Afdeeling der Weg- en Waterbouw-