Mededeelingen.
Studietocht der Ned. Ver. van Bibliothecarissen en Bibl.-Ambtenaren. 24-26 Juli.-
Van de Commissie voor Studiebelangen der Nederlandsche Vereeniging van Bibliothecarissen en Bibliotheek-Ambtenaren ging ook dit jaar weder een studiereisje uit, in aansluiting met de zoogenaamde ‘Easter-Schools’, die in gelukkiger jaren tezamen met Duitsche en Engelsche Collega's in het voorjaar plachten te worden ondernomen. Ook ditmaal bleek het uitstapje weder een buitengewoon handige combinatie van nut en genoegen, waarvoor den leiders van het gezelschap, dat een kleine 20 personen telde, alle lof toekomt,
Laat ik beginnen bij het station Assen, waar men werd opgewacht door niemand meer of minder dan den Burgemeester van Veendam, Voorzitter der Centrale Vereeniging van Openbare Leeszalen, den heer van Beresteyn en waar 4 auto's gereed stonden, waarin men door de prachtige dorpen Rolde en Gieten naar Veendam reed. Aldaar werd de Openbare Leeszaal bezocht, waarna het gezelschap een maaltijd werd aangeboden door het Bestuur dier Leeszaal.
Dit maal zij liet eenige, waarvan in dit kort verslag wordt gewag gewaakt. Het zou te ver voeren een opsomming te geven van al het heerlijks, ons bij de verschillende bezoeken geboden.
De aardige leeszaal te Veendam is uit een gedeelte der oude H.B. S. herbouwd door den architect Stuivinga te Zeist. Ook het gemeentehuis is een schepping van dien architect. Dit gebouw is een waar kunstwerk en ligt als een klein paleis temidden van een prachtig park. De ontvangst des avonds aldaar door Burgemeester en Wethouders was dan ook een der glanspunten van den tocht. Het was al laat toen men dien avond nog naar Groningen spoorde, na nog een gezellig theeuurtje ten huize van den burgemeester te hebben doorgebracht.
Te Groningen wachtte voor den volgenden dag een heel programma. Allereerst was daar het bezoek aan de Universiteitsbibliotheek, door den bibliothekaris, den heer A.G. Roos, zoo interessant gemaakt door zijn toespraak waarin hij uitvoerig de geschiedenis der bibliotheek schetste - en door de uitgezochte verzameling incunabelen en kostbare banden voor de bezoekers in de leeszaal tentoongesteld. De bibliotheek verkeert momenteel in een overgangsstadium, wat de heer Roos voor ons betreurde, doch wat ons inziens een aantrekkelijkheid te meer was, daar het ons nog juist een kijkje gunde in den ouden toestand, terwijl het nieuwe verschiet zich tevens voor ons opende.
De vroolijke, ruime Leeszaal, waar de heer Cohen met zoo groote geestdrift den scepter zwaait, werd toen bezocht. Het echte type van een Openbare Leeszaal heeft men hier, druk bezocht door wat men gewoon is ‘het Volk’ te noemen en waar de Bibliothekaris ook voortdurend met dat volk in nauw contact komt.
Toen men dienzelfden middag nog naar Leeuwarden spoorde, was het in het vooruitzicht, daar nog des avonds te bezoeken de Provinciale Bibliotheek en de ‘Leeszaal’, die op een zeer gunstig moment in al haar glorie den volke vertoond werd, want - de schoonmaak was juist afgeloopen en een Leeszaal, waar geen stofje te bekennen valt, is iets wat men niet alle dagen aantreft.
Laten wij zulke futiliteiten als de kermis buiten besprek, en staan wij niet te lang stil bij een boottocht, als die van Leeuwarden naar Sneek - daar dit toch geen studie is, niet waar! - dan blijft nog te melden over het bezoek aan het Friesch Museum van Oudheden te Leeuwarden en dat aan de