Boekbesprekingen.
Inventaris van de archieven van het Borger-kinderen-Weeshuis, het Arme-kinder-huis en de beide Weeshuizen te Nijmegen. Opgemaakt door Louise Sormani. Gedrukt op last van de H.H. Regenten der beide Weeshuizen. Nijmegen, Drukkerij Gebr. Janssen, 1915 (XVI-384 blzz. in 4o).
Het bespreken van werken, die op het archiefwezen betrekking hebben, valt buiten het program van dit tijdschrift. Wel hebben het boeken bibliotheekwezen en het archiefwezen zeer nauwe relaties, die misschien nog wel nauwer konden worden aangehaald, maar het zijn en blijven twee afzonderlijke takken van wetenschap, ieder met een eigen, scherp afgebakend werkterrein. De leeken begrijpen dat niet goed. Ze denken, dat alles wat ‘oud papier’ of ‘oud perkament’ is bij elkaar behoort, en staan er een beetje verwonderd over, wanneer een archivaris maar heel weinig belangstelling toont in een 10e-eeuwsch Evangeliarium of een incunabel van de Nederlandsche prototypografie, of wanneer een boekenkenner allerlei charters met mooie, groote zegels er aan 'n beetje links laat liggen.
Hier in Nederland bestaat er voor een bibliograaf wel het minst reden, om zich met archivalia bezig te houden. Het is algemeen bekend, dat het Nederlandsche archiefwezen op een hoogte staat, die bijna in geen ander land bereikt is; en de Handleiding voor het ordenen van archieven, in 1898 door Mr. Dr. S. Muller Fz. met Mr. J.A. Feith en Mr. R. Fruin in het licht gegeven, is reeds in verschillende talen overgezet. Wel een bewijs, dat de Nederlandsche archiefwetenschap in het buitenland in hooge eere staat.
Er is echter een bijzondere reden om den Inventaris der Archieven van de Nijmeegsche Weeshuizen in dit tijdschrift te bespreken. Onder de archivalia bevinden zich namelijk, behalve eenige gedrukte boeken van minder belang, zes handschriften, die door Mej. Sormani met een voorbeeldige uitvoerigheid en nauwkeurigheid zijn beschreven (blz. 279-304), terwijl daaraan nog een zevende handschrift is toegevoegd (blz. 304-314), dat zich thans in particulier bezit bevindt, doch waarvan kan bewezen worden, dat het omstreeks 1880 nog in het Archief der Weeshuizen aan wezig was. Want in zijn werk L'auteur de l' Imitation et les documents néerlandais (La Haye, Nijhoff, 1882), p. 143 vermeldt Pater V. Becker, S.J. het nog als berustend ‘dans l'orphelinat catholique de Nimègue’. Later is het dus wel op oneerlijke wijze uit het Weeshuis-archief verdwenen.
Wie dat zoo precies weer heeft nagespeurd? Natuurlijk onze Belgische vriend en mede-redacteur van dit Tijdschrift, Willem de Vreese, van wien Mej. Sormani - zooals zij dankbaar erkent (blz. IV en 280) - ook de beschrijvingen der Nijmeegsche handschriften ontvangen heeft, welke zij als grondslag voor eene verdere bewerking genomen heeft. De korte inhoud der handschriften is deze:
1. | (N. 952). Johannes Cassianus, Vierde boec vander vaderen insettinge. - Pelagius en Johannes, Vierde boec vander vaderen leven. |
2. | (N. 953). De groote en kleine Zielentroost. - Gedichten, geestelijke verhandelingen en gebeden. |
3. | (N. 954). Passionael. Martyrologium. |
4. | (N. 955). Psalter van de H. Drievuldigheid. - Legende van de HH. Barbara, Georgius, Alexander en gezellen, Pantaleon. - Hofken der devote zielen. |
5. | (N. 956). Testamenten der XII Patriarchen. - Apocalypsis met glossen. - Figuren uit Exodus enz. |
6. | (N. 957). Testamenten en Apocalypsis (als in 5). - G. Zerbolt, Vander opclimmingen. |
7. | (Particulier bezit). Augustinus, Handboexken. - Exempelen. - Tondalus' visioen. - Patricius' Vagevuur. - Bernardus, Heymelick inspreken en Prickel der minne. - Geestelijke spreuken. - Carthuserken, enz. |