Bogeng, G.A.E. Der Bucheinband. Ein Handbuck für Buchbinder und Büchersammler. Halle, W. Knapp. VIII 382 S. 8o. 11 Mk. 60.
De schrijver heeft met dit werk bedoeld een historisch-technisch overzicht te geven over de wording en ontwikkeling van den boekband. Het ‘Boek’ heeft hij behandeld van oervorm tot het hedendaagsche, echter alleen in zooverre als het noodig was om den overgang tot den band voor te bereiden.
Daar dit werk bestemming heeft als handleiding of vraagbaak voor den boekliefhebber en binder te dienen, heeft de schrijver niet ten onrechte gemeend het zóó te moeten inrichten, dat eventueele vraagpunten die men zou willen naslaan gemakkelijk te vinden moeten zijn. Hij heeft daartoe een systeem ontwikkeld dat werkelijk aan die gedachte beantwoordt. Het werk is verdeeld in 6 rubrieken, met de navolgende titels: Inleiding, - Gebruiksvorm van den boekband, - Boekband-materialen. - Bandversiering, - Geschiedkundige kunstontwikkeling van den boekband - en ten slotte: Boekliefhebber en binder.
Elk der bovengenoemde rubrieken wordt gesplitst in onderdeden met aangegeven titels en deze zijn van nummers voorzien. Wie nu iets wenscht na te slaan omtrent perkament, zoekt in ‘boekbandmateriaal’ en vindt hierover iets in afdeeling 69. Over ‘Italiaansche bindkunst’ raadplege men de rubriek ‘Ontwikkeling van de boekbandkunst’ en vindt het noodige in afdeeling 150.
Deze splitsing van door omvangtitels aangegeven rubrieken in genummerde, met speciale titels genoemde onderdeden, voorkomt een taai doorworstelen van een 340 pag. dik boek, en geeft het waarde voor een boekliefhebber, die het nu en dan omtrent een of ander, den boekband betreffende, wil naslaan.
Hoewel 't ver zou voeren elk der onderdeden aan een speciale bespreking te onderwerpen, wil ik toch enkele woorden omtrent den inhoud zeggen.
In de inleiding wordt in algemeen overzicht, het boek en de boekband beschreven, vanaf den oertijd tot het hedendaagsche: de ontwikkeling van het ‘iets’, dat zijn moest om gebeurtenissen en gedachten te vereeuwigen, tot ‘boek’ van heden, benevens het zoeken om dat ‘iets’, later ‘boek’, te kunnen bewaren en voor beschadiging te behoeden, de ontwikkeling tot ‘band’.
Verder worden in het boek beschreven de materialen, waarvan van de vroegste tijden tot heden boekbanden zijn saamgesteld, met uitweiding omtrent meerdere of mindere waarde en vergelijking dezer stoffen; de tijdperken, overgangen, kunstuitingen, het doeltreffende en opvattingen van en over den boekband; de band als prachtstuk, boekbeschermer, voor liefhebbers en als handelsartikel. De onderwerpen zijn met kennis van het vak,