Mededeelingen.
Cursus in bibliographie. - Den 15en October is te Utrecht in de Collegezaal der Universiteitsbibliotheek de door de Ned. vereeniging van bibliothecarissen en bibliotheekambtenaren op touw gezette cursus in bibliographie geopend. Het aantal deelnemers, leden en buitengewone leden der vereeniging, is boven verwachting groot, namelijk 36, zoodat moest worden besloten tot splitsing in twee groepen. De leiding van den cursus berust bij den heer Dr. A. Hulshof, Conservator der Universiteitsbibliotheek te Utrecht, die zich op verzoek hiervoor belangeloos beschikbaar heeft gesteld. Het werkplan is in 8 à 10 avonden (7-9 uur) per groep, een overzicht te geven van bibliografisch hulpmateriaal, enkele lastig-beschrijfbare boektitels te bespreken en aan de hand van het laatste gedeelte der onlangs verschenen gids voor de Universiteitsbibl. te Utrecht, het wetenschappelijk systematiseeren te behandelen, 't Is dus niet een cursus om buitenstaanders op te leiden tot bibliotheekwerkzaamheid, maar een praktische scholing voor jongere, minder geoefende bibliotheekkrachten, zooals er door den snellen groei in het bibliotheek- en leeszaalwezen velen zijn; een tegemoetkomen aan wat in de bovengenoemde vereeniging door vele leden als een behoefte werd gevoeld en geuit. Lesgelden worden niet gevraagd; voor hen die niet te Utrecht wonen veroorzaakt de reis toch reeds onkosten. Dat de cursus op deze wijze mogelijk is, dankt de vereeniging vooral aan den Bibliothecaris der Utrechtsche Universiteitsbibl., die van zijn sympathie met het plan blijk gaf door op verzoek localiteit en bibliografische hulpmiddelen met de meeste welwillendheid ten gebruike af te staan.
Het Nieuwsblad voor den boekhandel van 16 September (no. 70) geeft uitvoerige mededeelingen over het nagelaten werk van wijlen M.M. Kleerkooper (zie Het Hoek bl. 159). De heer W.P. van Stockum Jr. heeft op zich genomen de duizenden aanteekeningen over oude Amsterdamsche boekverkoopen door te zien, het werk aan te vullen en de uitgaaf te bezorgen, en reeds zijn er 7 vellen afgedrukt. Het boek vormt een deel van de Bijdragen tot de geschiedenis van aen Nederlandschen boekhandel, en is getiteld: ‘Biografische en geschiedkundige aanteekeningen in verband met boekhandel, boekdrukkerij en aanverwante vakken te Amsterdam, voornamelijk in de 17e eeuw. Verzameld en alfabetisch gerangschikt door M.M. Kleerkooper, uitgeg. en vermeerderd door W.P. v. Stockum Jr. 's Gravenhage, Mart. Nijhoft 1913.’
Eenige verder meegedeelde bijzonderheden geven een duidelijken indruk van den uiterst belangrijken inhoud van het boek. Wij hopen er na de verschijning op terug te komen.
In het Bórsenblatt van 20 Augustus wordt bericht dat er plan bestaat entrée te heffen voor het gebruik der Universiteits-Bibliotheek te Leipzig. Het beginsel heeft mijn instemming. De lezers, de vragers en de leegloopers, die der administratie tot last en der wetenschap van geen nut zijn, worden teruggehouden zoo, dat de boekerijen, die het bronnenapparaat herbergen ontlast worden ten voordeele der instellingen die populariseering en verpoozing beoogen. De maatregel, schijnbaar ten nadeele, kan bij een druk gebruikte bibliotheek slechts zijn in het voordeel eener waardige intense beoefening van wetenschappelijke studievakken.
J.W.E.
De ouderdom van papier voor ingebruikneming. - In eenige nummers van de Papier-Zeitung jrg. 1913 publiceert Friedr. von Hǒssle te München, bekend papierhistoricus, een studie over gedateerde watermerken. Zijn conclusies in deze zijn gelijkluidend aan die van Briquet. In de 16e eeuw werd ongeveer de helft van het papier na de fabricatie beschreven na 4 jaar en 4 maanden, in de 17e eeuw na 1 jaar en 3 maanden. Een groot aantal bladen werd eerst gebruikt na 10 tot 15 jaar, één blad zelfs eerst na 26 jaar. (Papier Zeitung 5 Oct. 1913, 2952). Deze eerste cijfers uit de 16e en 17e eeuw lijken mij belangrijk, omdat zij een basis kunnen geven ter bekoming van een inzicht in de toenmalige snelheid door den handel in omzet, in-, uit-, en doorvoer bereikt.
J.W.E.