over nierziekten, en een Fransche van dat van Dr. Hammes over de narcose. Eindelijk ook
enkele boeken die in de Nederlandsch-medische verzameling eigenlijk niet behooren, maar ten geschenke ontv angen werden.
Amsterdam. - Bibliotheek van de Vereen. t. bevord. v.d. belangen des boekhandels. - Evenals haar bedrijf, het Bestelhuis, haar orgaan, het Nieuwsblad, stelt de Vereeniging hare Bibliotheek - eene boekenverzameling historisch, technisch, bibliografisch van hooge waarde -, niet den leden uitsluitend, maar een ieder ten gebruike dienstbaar. Weinigen echter, - het lage cijfer der geleende werken wijst het aan-, kennen en profiteeren van den papieren schat, die in de bestuurskamer is uitgezet. Mogelijk zal de nieuwe catalogus hierin verandering brengen.
Bij het samenstellen van dezen catalogus - aldus meldt dr. A.G.C. de Vries in zijn verslag - moet ter dege rekening gehouden worden met het tweesoortig karakter der boeken-verzameling: in de eerste plaats is zij een bibliotheek van groote beteekenis, in de tweede plaats een depôt van de inwendige geschiedenis van den Nederlandschen boekhandel. De lang verwachte catalogus besta dus uit twee gedeelten: eene systematische beschrijving van den boekenvoorraad, en een legger van de geschreven en gedrukte documenten in betrekking tot den boekhandel hier te lande.
Ter aanvulling van de vakbibliotheek zorgt dr. De Vries thans dat de voornaamste der nationale, periodiek verschijnende bibliografieën beschikbaar komen. Een van die groote, kostbare uitgaven is de Hongaarsche Brinkman, komplete reeks, waarvan een tweede exemplaar wis niet in Nederland te vinden is. Zij bestaat uit eenige groote werken, deels door de Hongaarsche Akademie der wetenschappen, deels door de Vereeniging der Hongaarsche boekhandelaren bezorgd, die de boekenproductie sedert 1473 tot 1900 behandelen, en daarnaast de practisch ingerichte jaarlijksche boekenlijsten sinds 1889.
Wat de andere helft der bibliotheek betreft, lezen we in het verslag: ‘Alle circulaires, van vestiging en uittreding, van deelgenootschap en overlijden, van nieuwe uitgaven, van faillissementen, zijn geordend en in dossiers ondergebracht. Iedere Nederlandsche firma heeft nu een archief in onze bibliotheek verkregen en menig onzer zal in het dossier zijner firma een circulaire vinden die hij lang vergeten was, ja waarvan hij het bestaan niet kende. Het zijn de familieregisters van den Nederlandschen boekhandel in nu reeds circa 3000 dossiers bijeengevoegd’. Tot leden en niet-leden der vereeniging richt de bibliothecaris het verzoek, om aan de bibliotheek te doen toekomen alle circulaires, prospectussen, mededeelingen over nieuwe of oude uitgaven, advertentiën, portretten, photo's, in één woord alles, zelfs wat men de moeite van bewaren eigenlijk niet waard acht.
(Uit het Nieuwsblad v.d. boekhandel).
Franeker. - Openbare Leeszaal. - Te Franeker is de oprichting van een openbare leeszaal nu verzekerd. Wel geeft de gemeente over 1913 geen subsidie en dus ook het Rijk niet, maar er is van belangstellenden genoeg ingekomen om over te gaan tot aankoop van een zeer geschikt gebouw, hetwelk er voor ingericht wordt.
's Gravenhage. - Bibliotheek van het Departement van Oorlog. - Op den catalogus van deze bibliotheek verscheen een ‘eerste supplement’ (1903-1 Juli 1912) samengesteld door den Bibliothecaris W.F.L. van de Wetering bijgend. de Rooij, en uitgegeven bij de Gebr. van Cleef te 's Gravenhage. Het is een boek van 296 bladzijden. Bladz. 1-227 bevatten de titels, systematisch ingedeeld in 7 rubrieken, waarvan de eerste (Krijgswetenschappen) verreweg de belangrijkste is. De titels zelve maken den indruk, volledig en correct te zijn, de rangschikking is eenvoudig en overzichtelijk. Vóór elken titel is een nummer met een exponent gezet, waardoor de plaats van den titel in den catalogus, en denkelijk meteen die van het boek in de bibliotheek wordt aangewezen, en waarnaar de beide alfabetische registers verwijzen. Ook de beide registers, op de schrijversnamen en op de anonymen, zien er goed uit, en maken den catalogus tot een gemakkelijk bruikbaar boek. De anonymen zijn vaak tweemaal opgenomen, op het eerste zelfstandignaamwoord