de oudste vereniging van verzamelaars in de Verenigde Staten. Een tentoonstelling in de Grolier Club geldt als bijzonder prestigieus en de catalogi hebben een blijvende waarde om inhoud en vormgeving. Er is geen Nederlandse openbare collectie of bibliotheek die ooit eerder in de Grolier Club heeft geëxposeerd.
Ets van Antoni Tàpies in Salah Stétié, Bois des cerfs, Montpellier, Fata Morgana, 2003.
Nacho Gallardo, bijdrage aan Alchimie du verbe. Assembling Berkeley (CA), The Codex Foundation, 2015. Deze verzameldoos bevat bijdragen van 26 kunstenaars.
De tentoonstelling maakte eerder de indruk van een tentoonstelling van moderne kunst dan van boeken. Dat was ook de opzet. De show legde de nadruk op de kunst, de typografie en de moderniteit van de boeken en deze opzet viel prima in de smaak. De boeken waren ingedeeld naar thema's in de hedendaagse kunst: ‘Globalism’, ‘Politics & society’ (geweld, ecologie, anarchisme), ‘Bodily integrity’ (feminisme, privacy, dood), ‘Craft’ (handwerk, oude versus moderne druktechnieken, creativiteit), ‘Fluidity of traditions’ (genre-overschrijdende werken). Ook waren er boeken die bezoekers in handen konden nemen en toonden twee video's hoe zulke boeken gemaakt worden.
De inrichting had maanden voorbereiding gekost. Een eerste selectie was gemaakt door het team dat de bijbehorende boekuitgave maakte: Paul van Capelleveen (conservator), Clemens de Wolf (redacteur), Jos Uljee (fotograaf) en Huug Schipper (ontwerper). Op basis hiervan maakten Paul en Sophie Ham vervolgens de tentoonstelling. Het boek is verschenen bij Vantilt, in een groot formaat en met een aantrekkelijke moderne vormgeving: Artists & others. The imaginative French book in the 21st Century. Koopman Collection, National Library of the Netherlands. Het is alleen verkrijgbaar in het Engels en behandelt veel meer dan de 72 boeken die in de tentoonstelling te zien waren, namelijk 220 boeken van meer dan 100 kunstenaars, auteurs, drukkers en uitgevers.
In samenhang met de expositie vonden in New York verschillende evenementen plaats - lezingen, rondleidingen en discussieavonden - die goed werden bezocht en veel bijval oogsten. De ‘round tables’ heetten ‘Books crossing borders’ en behandelden ‘The changing identity of the artist's book’ (voorzitter Ruth Rogers, curator Wellesley College) en ‘The migration of French artists' books to the USA.’ (geleid door Jane Siegel, Columbia University). Er waren kunstenaars en curatoren uit Frankrijk en Amerika bij betrokken. Na afloop was er steeds gelegenheid om met kunstenaars hun boeken door te bladeren.
De eerste Arabische onafhankelijkheids-verklaring door sjerief Husayn ibn Ali, heerser van Mekka, juni 1916. Universitaire Bibliotheken Leiden.
De tentoonstelling en evenementen hadden het beoogde effect: ze maakten indruk op het publiek, ze toonden op een heldere manier wat er gaande is in het hedendaagse bijzondere boek, ze droegen bij aan het prestige van de KB en in een internationaal netwerk werd enthousiast over dit alles gesproken, getwitterd, gefacebookt en geblogd. Opvallend was bovendien dat alle bijeenkomsten voor Grolier Clubbegrippen veel en steeds weer andere positieve (ook veel jongere) bezoekers trokken. ‘Artists & others’ was zonder twijfel de modernste boekententoonstelling in New York sedert lange tijd. De show zal waarschijnlijk te zien zijn in Den Haag (Museum Meermanno) en een nieuwe tentoonstelling zal in Parijs in samenwerking met de Bibliothèque nationale de France worden georganiseerd. (Paul van Capelleveen)