Personalia
Peter Altena is leraar Nederlands aan het Dominicus College in Nijmegen. In 2011 promoveerde hij op Gerrit Paape (1752-1805). Levens en werken, waarvan in 2012 een handelseditie verscheen. Hij schrijft geregeld over Nederlandse literatuur van de achttiende eeuw. Hij verzorgde de inleiding van Reizen en avonturen van Jaques Massé, de utopische roman van Simon Tyssot de Patot uit 1714 waarvan onlangs een Nederlandse vertaling uitkwam.
Nelke Bartelings is docent oude beeldende kunst bij de opleiding Kunstgeschiedenis van de Universiteit Leiden. Daarnaast werkt zij bij de Bijzondere Collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden. Zij is gespecialiseerd in de geschiedenis van de prent- en tekenkunst, vooral in Franse en Italiaanse prenten van de zeventiende en achttiende eeuw. Zij publiceert geregeld over die onderwerpen en hoopt haar proefschrift over Bernard Picart te voltooien na haar pensionering in 2017.
Paul Bijl is docent aan de Universiteit van Amsterdam en onderzoeker aan het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV). Hij publiceerde Emerging memory: photographs of colonial atrocity in Dutch cultural remembrance en artikelen over o.a. andere fotografie, culturele herinnering en koloniale en postkoloniale geschiedenis en literatuur. Momenteel werkt hij aan een boek over Indonesische teksten over mensenrechten tijdens de koloniale periode, om te laten zien dat deze rechten geen westerse uitvinding zijn. Zijn corpus behelst brieven, pamfletten en romans van o.a. Kartini, Sjahrir, Soewardi Soerjaningrat en Agoes Salim.
Yvonne Bleyerveld is freelance kunsthistoricus, gespecialiseerd in de Nederlandse kunst ca. 1400-1650, in het bijzonder teken- en prentkunst. Recent schreef zij samen met Ilja Veldman The Netherlandish drawings of the 16th century in Teylers Museum, Leiden, Primavera Pers, 2016.
Rachel Boertjens is conservator van de Bibliotheca Rosenthaliana, onderdeel van de Bijzondere Collecties van de UvA. In 2003, tijdens haar studie Hebreeuwse Taal en Cultuur aan de UvA, begon ze te werken bij de Bibliotheca Rosenthaliana. Sinds 2013 is zij conservator van deze collectie.
Kees Boterbloem studeerde geschiedenis aan Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 1994 aan de McGill universiteit in Montreal op een proefschrift over de Sovjet-Unie. Sindsdien schreef hij acht boeken, in het Engels en het Nederlands, over Russische en Nederlandse geschiedenis. In 2014 verscheen De lotgevallen van Jan Struys bij uitgeverij Panchaud in Amsterdam. In 2016 verscheen en in 2017 verschijnt een tweede boek over de Russische Revolutie van 1917 bij de Amsterdam University Press. Hij is docent aan de Universiteit van Florida in Tampa.
Paul van Capelleveen is conservator moderne bijzondere gedrukte werken bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, redacteur van Quaerendo en De Boekenwereld, schrijver van een wekelijks blog over de Engelse boekkunstenaar Charles Ricketts en initiator van een website over Nederlandse boek- en prentverzamelaars.
Trude Dijkstra is als promovenda werkzaam bij de Universiteit van Amsterdam, in het kader van het NWO-project ‘The Chinese impact. Images and ideas of China in the Dutch Golden Age’. Haar onderzoek richt zich op de verbeelding van China in de Republiek aan de hand van gedrukte materialen, met een recente focus op Confucius in Nederlandse kranten en tijdschriften.
Paul Dijstelberge (1956) was na zijn studie Nederlandse taal- en letterkunde veertien jaar werkzaam als restaurantkok. Naderhand werkte hij bij de Bijzondere Collecties van de UvA als bibliograaf en conservator. Hij promoveerde in 2007 op een onderzoek naar sierkapitalen in oude Nederlandse boeken. Hij is docent boekgeschiedenis aan de UvA en publiceert over literair-historische en boekwetenschappelijke onderwerpen.
Dwi Noverini Djenar is hoofddocent bij het Department of Indonesian Studies aan de Universiteit van Sydney. Ze publiceerde in 2007 Semantic, pragmatic and discourse perspectives of preposition use: a study of Indonesian locatives, werkte als co-auteur mee aan de Indonesian Reference Grammar (2010) en aan Language and identity across modes of communication (2015). Ze schreef artikelen over Indonesische grammatica, beknopte biografieën en jongerentaal. Momenteel richt haar onderzoek zich op literaire linguïstiek en Indonesische populaire literatuur.
Matthi Forrer is Senior Researcher Japan Collections bij het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden en publiceerde veel over de Japanse prentkunst van de Edo-Periode (1750-1850) en verschillende aspecten van Nederlands-Japanse betrekkingen.
Tom Hoogervorst is als onderzoeker verbonden aan het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde en houdt zich bezig met de Maleise taal in al haar verschijningsvormen. Via deze taal bestudeert hij het verleden van de Indonesische archipel. Leenwoorden zeggen iets over de contactsituatie in deze regio, terwijl Maleistalige geschreven bronnen perspectieven bieden op het wereldbeeld van toen.
Marco Huysmans is docent Informatica aan de Avans Hogeschool Den Bosch en webmaster van de website www.judge-dee.info over het leven en werk van Robert van Gulik. In 2010 publiceerde hij het gedenkboek Robert van Gulik 1910-2010. Hij is tevens de uitgever van The Hot Springs of Odawara en van Dee Goong An, part 2: Governor Dee Defies the Empress van Van Gulik.
Alice de Jong is sinologe en als onderzoeker verbonden aan het project Shared Taste van de Universiteit Leiden. Terwijl moderne en historische Chinese eetcultuur en kookboeken haar onverminderde aandacht genieten, schrijft zij regelmatig over nieuwe onbekende ingrediënten op haar populaire website Tokowijzer.
Jan de Klerk studeerde geschiedenis in Leiden en is werkzaam bij het project Prentenkabinet Online (Rijksmuseum, Amsterdam). Daarvoor werkte hij bij Bubb Kuyper Veilingen in Haarlem. Met Hanno Wijsman schreef hij Marco Polo's Boek over de wonderen van de wereld ('s-Hertogenbosch/ Leuven, 2008).
Anton van der Lem is conservator Oude en bijzondere gedrukte werken bij de Universitaire Bibliotheken Leiden. Hij is tevens redacteur van de website www.dutchrevolt.leiden.edu. Hij heeft een levendige interesse voor alle aspecten die met het leven en de werken van de historicus Johan Huizinga te maken hebben.
Frank Okker (1951) is de biograaf van Willem Walraven (Dirksland tussen de doerians, 2000), Madelon Székely-Lulofs (Tumult, 2008; 2de dr. 2009) en Gerret Pieter Rouffaer (Rouffaer, de laatste Indische ontdekkingsreiziger, 2015). Hij publiceerde over literatuur in De Parelduiker, De Gids, Indische Letteren, Moesson, NRC Handelsblad en Vrij Nederland; ook schreef hij fictie (Leidse liefde, verhaal van een weerzien. 2006). Daarnaast werkte hij mee aan diverse academische artikelenbundels en (hand)boeken.
Tomoko Okuda is werkzaam bij de National Diet Library van Japan, de bibliotheek van het Japanse parlement. Zij publiceerde het artikel ‘A Catalog of Japanese books owned by Johann Joseph Hoffmann’ in het tijdschrift Shomotsu Shuppan to Shakai Henyo 14 (2013). Deze uitgave is een bewerking van haar MA-scriptie Hoffmann's bookshelf. A source for the philological study of the Japanese language in Leiden, die ze in 2011 schreef voor de opleiding Book and Digital Media Studies aan de Universiteit Leiden.
Kasper van Ommen studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden en werkt als coördinator van het Scaliger Instituut bij de Universitaire Bibliotheken Leiden. Hij publiceert regelmatig over de geschiedenis en de collecties van deze bibliotheken, met bijzondere aandacht voor de collectie portretten en de Oosterse bibliotheek van Joseph Scaliger.
Liesbeth Ouwehand werkt bij de Bijzondere Collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden. Ze is gespecialiseerd in fotografie van Nederlands-Indië. In 2009 publiceerde zij het boek Herinneringen in beeld. Fotoalbums uit Nederlands-Indië.
Joseph Plateau grafisch ontwerpers is gevestigd in Amsterdam en bestaat sinds de oprichting in 1989 uit Eliane Beyer, Wouter van Eyck, Peter Kingma en Rolf Toxopeus. Het bureau heeft een grote verscheidenheid aan opdrachtgevers, van wie het merendeel afkomstig is uit sectoren als kunst, cultuur en beleid. Sinds 2012 verzorgt Joseph Plateau de vormgeving van De Boekenwereld.
Alexander Reeuwijk is schrijver en reiziger met een voorliefde voor Azië. Zijn laatste boek, Achter de sluier het land, gaat over Iran. Momenteel stelt hij een boek samen over de collecties van de Asian Library, die in september wordt geopend.
Ronald Steur (1942) groeide op in een drukkers-familie in Hilversum. Na zijn studie economische wetenschappen werkte hij tot zijn pensioen in 2005 bij de overheid. Sindsdien zet hij zich in voor de Stichting Lettergieten 1983 te Westzaan en is al enige jaren voorzitter daarvan. Bij het dertigjarig bestaan heeft hij een facsimile-uitgave geredigeerd van het bij de Bijzondere Collecties bewaarde handschrift van P.J.W. Oly, De grondslag van het bedrijf der Lettergieterij Amsterdam, voorheen N. Tetterode.
Reinder Storm is conservator Kaarten en Atlassen bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.
Roger Tol is in diverse functies werkzaam geweest aan de Leidse universiteit, de universiteitsbibliotheek en het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde. Laatstelijk, tot zijn pensionering in