De bewoners
De kampong wordt verlevendigd door echte bewoners, maar liefst 38 Indonesiërs zijn verscheept naar de Wereldtentoonstelling. In hun dagelijkse tenue tonen ze activiteiten als weven, het ploegen met een karbouw en het stampen van rijst. In de Officieele Courant der Tentoonstelling, die van juni 1882 tot en met oktober 1883 verschijnt, valt te lezen dat de kennismaking met de kampong en haar bewoners vooral een educatief doel heeft. De bezoekers krijgen een indruk van de levenswijze van de Indonesische inwoners van de kolonie: ‘Hoe een Indiaan [sic] werkt, eet, slaapt, zich vermaakt in één woord: hoe hij leeft zowel binnens- als buitenshuis, zal men daar met vrouw en kinderen, als wandelde men in het hartje van Java, kunnen gadeslaan.’
Het tentoonstellen van exotische mensen in deze vorm was in de negentiende eeuw volkomen geaccepteerd. Afgezien van inwoners van Nederlands-Indië werden in Amsterdam ook mensen uit de verschillende bevolkingsgroepen van Suriname geëxposeerd. Daarbij moet worden aangetekend dat de tentoonstelling werd gehouden in de tijd dat het evolutionisme in de wetenschap, en in de etnologie in het bijzonder, hoogtij vierde. Die stroming ging ervan uit dat iedere samenleving dezelfde ontwikkeling doormaakt, van ‘wild’ naar ‘geciviliseerd’. Zolang die laatste fase niet was gerealiseerd, was de blanke superioriteit vanzelfsprekend. In de kampong ontmoette de ‘geciviliseerde’ westerse mens de ‘wilde’ en ‘primitieve’ kampongbewoner. Het zal voor de tentoonstellingsbezoeker een bijzondere ervaring zijn geweest om in Amsterdam oog in oog te staan met een ‘echte Javaan’ - en vice versa.
Demonstratie van het ploegen met een karbouw in de Amsterdamse kampong. Foto Pieter Oosterhuis, 1883.
‘Indigènes de Surinam - Inboorlingen van Suriname’. Kleurenlitho in ‘Exposition d'Amsterdam’, bijblad van Paris Illustré nr. 4 (1883).
Kleurenlitho van de Javaanse kampong, compleet met een pagode. Herinnering aan Amsterdam in 1883, mapje met zestien litho's van de Wereldtentoonstelling, uitgegeven door het Nieuws van den Dag.