erfgoedinstellingen en het internationale netwerk van de Universiteit Leiden en de Universitaire Bibliotheken Leiden, kunnen we spreken over een internationale kennis-hub over Azië. De Asian Library krijgt state-of-the-art (digitale) faciliteiten die deze functie ondersteunen.’
De collecties van de Azië-bibliotheek bestaan uit handschriften, blokdrukken, foto's, archieven, brieven, miniaturen en tekeningen, afwrijfsels, kaarten en (oude) gedrukte boeken, maar ook geschreven informatie op bamboe, boomschors en palmblad. Daarnaast bevat de collectie veel modern materiaal zoals geluidsfragmenten, muziek, video, film, tv-uitzendingen, kranten, tijdschriften, wetenschappelijke publicaties, grijze literatuur en digitaal materiaal. De collecties zijn afkomstig uit alle Aziatische landen en uiteraard ook uit de westerse wereld. Het materiaal is geschreven in een veelvoud aan talen.
In deze aflevering van De Boekenwereld belichten onderzoekers uit binnen- en buitenland allerlei aspecten van de rijke en verrassende Azië-collecties. Van Rechter Tie tot Athanasius Kircher in China, van Von Siebold in Japan tot Tara Books uit India, van Sino-Maleise literatuur tot Indonesische ‘teenlit’ en nog veel meer onverwachte Aziatische aspecten. Wij wensen u veel leesplezier en hopen u in 2017 te mogen begroeten in de Asian Library. Meer informatie en een uitgebreide agenda over het Leiden Asia Year 2017 vindt u op de website leidenasiayear.nl. Tenzij anders aangegeven zijn de afbeeldingen bij de thematische artikelen afkomstig uit de Universitaire Bibliotheken Leiden.