Personalia
Cornelis Jan Aarts was, samen met Victor Couwenbergh en Jacques Pullens, oprichter en redacteur van het cultureel tijdschrift Pon-Ora-Mix (30 oktober 1968). Het binnenwerk werd gestencild op de wondermachine van David Gestetner en het omslag in boekdruk gedrukt op de persen van Typotent, een club van amateurdrukkers. Het blad hield het enkele jaren vol, maar was niet bijster titelvast. Nummer 2 verscheen als Ora-Powezie (1969), nummer 3 als Ora-Pan-X (maart 1970), nummer 4 als Ora-Pnix (april 1970) en nummer 5 als Ora-Pandora (mei 1970). Het leek er sterk op dat de titel afhankelijk was van de letters die de redacteuren in de letterkast konden vinden. Gelukkig is dit tijdschrift nu verdwenen en vergeten. (Wordt vervolgd).
Ron Augustin werkt als freelance journalist voor Duitse en Engelse dag- en vakbladen.
Peter van Beest (1957) is coördinator geschenken en collectiespecialist schaken en dammen bij de afdeling Collecties van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.
Joep Bertrams (1946) is politiek tekenaar en werkt onder meer voor Het Parool en De Groene Amsterdammer. In 2015 won hij de Inkspotprijs voor de beste politieke spotprent: de cartoon ‘Onsterfelijk’, die hij maakte na de aanslag op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo in Parijs.
Edwin Bloemsaat is antiquaar in Den Haag. Hij handelt in oude boeken en verzorgt taxaties en collectie-adviezen. Hij werkte tot 2015 bij Antiquariaat Brinkman (Frank Rutten) in Amsterdam. Eerder was hij werkzaam als beschrijver oude drukken bij de Koninklijke Bibliotheek voor de STCN. Hij geeft colleges ‘Geschiedenis van de boekband’ bij het Plantin Instituut voor Typografie in Antwerpen. In 2010 verzorgde hij de eindredactie van het jubileumboek van het Nederlands Genootschap van Bibliofielen, Uit de schaduw.
Arthur van den Boogaard (1969) is schrijver, journalist en theatermaker. Hij woont en werkt in Amsterdam en schrijft o.a. voor De Muur, Hard Gras, Santos, Het Parool, De Correspondent en NRC Handelsblad. Voor deze krant maakt hij samen met fotograaf Ad Nuis de serie ‘Opnieuw’. Hij is medebedenker en - initiatiefnemer van de theaterserie ‘Sportmonologen’. Hij stelde meerdere bloemlezingen van sportverhalen samen en schreef Zo speelden wij. Nederland in veertien legendarische wedstrijden (2014). In 2011 verscheen van hem Slipstroom. Een kleine geschiedenis van schrijven en wielrennen, een speciale editie van het wielertijdschrift De Muur. In het voorjaar van 2018 komt een nieuw boek van hem uit. Het onderwerp is nog geheim, maar opnieuw is de leidraad dat een goed sportverhaal ook een goed verhaal moet zijn.
Jan Bos (1952) is teamleider Collectiekennis binnen de afdeling Collecties van de Koninklijke Bibliotheek. Eerder gaf hij leiding aan de Short-Title Catalogue Netherlands en vervulde hij diverse andere functies binnen de KB. Hij is voorzitter van de Nederlandse Boekhistorische Vereniging en van het UNESCO Memory of the World International Register Subcommittee, en tevens lid van het Nederlands Memory of the World Comité. Voorheen was hij onder meer secretaris van de Rare Books and Manuscripts Section van IFLA en penningmeester van het Consortium of European Research Libraries. Jan Bos studeerde Nederlands in Leiden en Boek- en Bibliotheekwetenschap in Amsterdam en publiceerde vooral over boekhistorische onderwerpen.
Justa van den Bulk is kunsthistorica met een specialisatie in fotografie. Tijdens haar master Museumconservator aan de VU en de UVA liep ze een jaar stage als conservator in opleiding bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Daarna werkte ze bij de Caldic Collectie en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Momenteel is ze catalograaf voor de collectie fotografie binnen het registratie- en digitaliseringsproject Prentenkabinet Online van het Rijksmuseum.
Marieke van Delft studeerde geschiedenis en boekwetenschap in Leiden en Amsterdam en promoveerde in 2014 aan de KU Leuven op het proefschrift Van wiegendruk tot world wide web. Bijzondere collecties en de vele geschiedenissen van het gedrukte boek. Zij werkt bij de afdeling Collecties van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag als conservator Oude Drukken en redacteur-coördinator van verschillende kennisdiensten (Bibliopolis, STCN). Zij publiceert over diverse aspecten van de geschiedenis van het gedrukte boek in Nederland.
Paul Dijstelberge (1956) was na zijn studie Nederlandse taal- en letterkunde veertien jaar werkzaam als restaurantkok. Naderhand werkte hij bij de Bijzondere Collecties van de UvA als bibliograaf en conservator. Hij promoveerde in 2007 op een onderzoek naar sierkapitalen in oude Nederlandse boeken. Hij is docent boekgeschiedenis aan de UvA en publiceert over literair-historische en boekwetenschappelijke onderwerpen.
Arnon Grunberg is schrijver en medewerker van De Boekenwereld.
Aad Haverkamp studeerde journalistiek in Zwolle en geschiedenis in Groningen. In 2012 studeerde hij cum laude af op een scriptie over boycots van de Olympische Spelen. Sinds 2014 doet hij als promovendus onderzoek naar de manier waarop Nederlandse sporters in het verleden zijn gerepresenteerd in biografieën. In die hoedanigheid is hij werkzaam binnen de Onderzoekgroep Sportgeschiedenis van de Radboud Universiteit Nijmegen, die onder leiding staat van dr. Marjet Derks.
J.F. Heijbroek (1949) is oud-conservator van het Rijksmuseum in Amsterdam. Hij publiceerde boeken en artikelen op (kunst)historisch gebied. In 2010 verscheen zijn biografie van Frits Lugt, waarvan in 2012 een Engelse editie uitkwam. In 2012 publiceerde hij (met Jessica Voeten) Isaäc Israëls in Amsterdam en in 2014 (met Erik Schmitz) George Hendrik Breitner in Amsterdam.
Godelieve Huijskens studeerde klassieke talen in Nijmegen en kunstgeschiedenis in Leiden. Zij publiceert over grafische kunsten en is een van de samenstellers van de tentoonstelling Praag rond 1600 in de Leidse Universiteitsbibliotheek.
Frans A. Janssen (1939) is emeritus hoogleraar Boek- en Bibliotheekgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij houdt zich bezig met de geschiedenis van typografische technieken, van grafische vormgeving en van het verzamelen van boeken. Hij publiceerde over die onderwerpen vele artikelen en boeken als Zetten en drukken in de achttiende eeuw (1982), Technique and design in the history of printing (2004) en Goud en koper in de boekenwereld (2008). Een door hem geleide werkgroep bouwde een reconstructie van een houten drukpers uit de zeventiende eeuw, die in de Universiteit van Amsterdam staat opgesteld.
Joseph Plateau grafisch ontwerpers is gevestigd in Amsterdam en bestaat sinds de oprichting in 1989 uit Eliane Beyer, Wouter van Eyck, Peter Kingma en Rolf Toxopeus. Het bureau heeft een grote verscheidenheid aan opdrachtgevers, van wie het merendeel afkomstig is uit sectoren als kunst, cultuur en beleid. Sinds 2012 verzorgt Joseph Plateau de vormgeving van De Boekenwereld.
Anna Rademakers (1981) is neerlandica en (kunst) historica. Ze werkt bij de afdeling Collecties van de Koninklijke Bibliotheek als collectiespecialist cultuurgeschiedenis. In die hoedanigheid is ze een van de samenstellers van de tentoonstelling ‘Het Sportboek. De mooiste sportverhalen’ in Museum Meermanno.
Bernard A. Reith werd op 4 december 1943 geboren in Utrecht. Hij groeide op in een roomskatholiek milieu met jeugdboeken uit de Oud Goudserie, Monki-boeken van zijn oom Beb Reith, het gezinsweekblad De Katholieke Illustratie en de werken van Jules Verne en Karl May. Na zijn gymnasium-opleiding bij de paters Kruisheren in Amersfoort studeerde hij af in de organische scheikunde aan de RU Groningen, alwaar hij in 1974 ook promoveerde. Hij deed een aanvullende studie onderwijskunde, eveneens aan de RU Groningen, en werkte vervolgens bij de faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft. Na zijn pensionering als opleidingsdirecteur is hij onder meer actief als onderwijskundige in een samenwerkingsproject met Indonesië op het gebied van de microfinanciering aan de Universiteit Leiden. Daarnaast is hij beheerder van het familie-archief Reith.
Maarten J. Reith (1972) studeerde maatschappij-geschiedenis en wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit Rotterdam met als focus het ‘digitale domein’ en techniekfilosofie. In het communicatievak is hij zo'n twintig jaar actief als researcher, journalist, tekstschrijver en uitgever. Hij schreef onder andere boeken over kennismanagement in de publieke sector en maatschappelijk betrokken ondernemen in de ICT-sector. De laatste jaren doet hij veel projecten op het gebied van cultureel erfgoed en mobiliteit. In 2014 publiceerde hij samen met zijn vader Bernard Reith een bijzondere editie van Psyche en Fidessa door Louis Couperus, met alle illustraties van Beb Reith.
Gert Jan van der Sman is aan de Universiteit Leiden hoogleraar Prent- en Tekenkunst vanwege het Leids Universiteits Fonds. Daarnaast is hij als onderzoeker verbonden aan het Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut in Florence (Universiteit Utrecht). Hij is een van de samenstellers van de tentoonstelling Praag rond 1600 in de Leidse Universiteitsbibliotheek.
Sandra van der Sommen is studente kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden en werkt momenteel aan haar scriptie over geïllustreerde