Vooruitziende blik
Neger, niet meer of minder dan het Latijnse woord voor zwart, is eveneens een omstreden begrip. Neger moet in termen van politieke correctheid worden vervangen door zwart ... En laat nu uitgerekend Harry van Bommel, kamerlid voor de Socialistische Partij, een boek gepubliceerd hebben met de titel Surinamers in de polder. En laat nu auteur Prem Radhakisjun in die bundel de misstap hebben begaan om president Barack Obama en tv-presentator Humberto Tan ‘negers’ te noemen. Dat was voor het Comité ‘Een waardig standbeeld voor Anton de Kom’ aanleiding om te eisen dat Van Bommel in een persbericht afstand zou nemen van Prem Radhakisjun en diens gebruik van het woord ‘neger’, op straffe van een publieke verbranding van het boek. Van Bommel weigerde en op 27 december 2015 werd het gewraakte boek publiekelijk verbrand op de Dam in Amsterdam, zonder dat iemand ingreep. Een dieptepunt in de huidige golf van politieke correctheid.
Boekverbranding in Duitsland, 1933.
Boekverbranding door Amerikaanse creationisten.
Boekverbrandingen zijn van alle - barbaarse - tijden. De Duits-Joodse schrijver Heinrich Heine deed in 1823 in het toneelstuk Almansor een omineuze uitspraak: ‘Dort wo man Bücher verbrennt, verbrennt man auch am Ende Menschen.’ Hij liet dat zeggen door een personage in het toneelstuk naar aanleiding van de verbranding van een Koran door de Inquisitie.... Zijn gelijk is ruim een eeuw later afschuwelijk bewezen. In 1933 verbrandden de nazi's on-Duitse boeken en tien jaar later vernietigden ze de joden in gaskamers en crematoria.
Elke tijd heeft maatschappelijke onderwerpen die om een stevige discussie vragen. Die discussies kunnen alleen worden gevoerd als de deelnemers hun standpunten kunnen onderbouwen met historische feiten en doordachte argumenten, en als ze elkaar met respect bejegenen. Angst en de politieke correctheid die daaruit voortvloeit maken zo'n discussie onmogelijk. Heinrich Heine wist al in 1823 wat daarvan het gevolg kon zijn.