Geliefd docent
Annelore Ruymaekers, affiche voor een tentoonstelling van het werk van Frutiger in het Stedelijk Museum in Amsterdam, 2012.
Als kunstschilder heeft Frutiger nooit gewerkt. In zijn vrije tijd tekende hij, ontwierp beelden en maakte ontwerpen voor producenten van glas-, kunststof- en betonplastieken. Met architecten werkte hij samen om gebouwen te verfraaien en voor een exclusieve Zwitserse horlogefabrikant ontwierp hij cijferplaten.
Daarnaast was hij als leraar en gastdocent verbonden aan veel opleidingen voor grafisch en letterontwerp en als begenadigd ontwerper was hij - ondanks zijn zachte stem en beperkte stemvolume - een welkome gast op congressen en workshops over de gehele wereld. Ook in ons land zijn vele ontwerpers die hem hebben horen spreken. Het aantal boeken dat hij schreef is groot en omvat zeer verschillende onderwerpen. Adrian Frutiger was een zeer aimabele en bescheiden man, die grote successen kende maar in zijn privéleven niet gespaard bleef voor ellende. Desondanks was hij in zijn beroepsuitoefening zeer optimistisch over de nieuwe technische mogelijkheden van computers en stond zijn hele leven in het teken van goed leesbare letters voor een optimale typografie.
Boeken van en over Adrian Frutiger en veel letterproeven van hem zijn te vinden in de Bijzondere Collecties van de UvA. In mijn bijdragen aan De Boekenwereld (30/1 en 31/1, 2 en 3) is meer te lezen over verkeersbordenletters en lettersoortaanpassingen voor digitale typografie.
onder Frutiger ontwierp de Vectora in 1990 voor Linotype.
geheel onder Sommige gerepareerde treinstellen van de NS hebben de klassecijfers zowel in de oude NS-huisstijlletter Univers (boven) als de huidige Frutiger. Meestal hebben oude treinen Univers- en nieuwe Frutiger-cijfers. Foto auteur.