Historiezucht
Het herstel van Sints bisschoppelijke gedaante had ook te maken met de ‘historiezucht’, die door Marita Mathijsen zo treffend wordt beschreven in haar gelijknamige boek. Veel evenementen werden in de eerste helft van de negentiende eeuw van een historische, veelal middeleeuwse achtergrond voorzien, met de bedoeling een nieuw nationaal bewustzijn te creëren. In dit kader passen andere elementen die deel zijn gaan uitmaken van de sinterklaasviering moderne stijl - zie het artikel van Frits Booy in dit nummer. Historici noemen dat een ‘invented tradition’. Nieuw was met name het katholieke kader waarbinnen Sint voortaan zijn activiteiten ontplooide.
Dat hij vanouds uit Spanje kwam was niet toevallig. Spanje was een katholiek land bij uitstek en bovendien het rijk waarvan Nederland vóór de Reformatie deel uitmaakte en waarvan het zich tijdens de Opstand vrijvocht. Om de Spaanse herkomst te benadrukken kreeg de goedheiligman een Moorse compagnon en kwam hij aan per stoomboot, rond 1850 hét middel om verre reizen te maken.
Sinterklaasavond, ets van Simon Andreas Krausz, ca. 1800. Sint Nicolaas is geen bisschop, maar een vage grijsaard met baard. Zijn verschijning doet denken aan de Duitse volksfiguren Pelzmärtel en Knecht Ruprecht. Rijksmuseum Amsterdam.
Gaper van een apotheek in Haarlem, anno 1849. Foto Mariëlle Beemer.
Waarom een Moor, ofwel een Noord-Afrikaanse moslim? Omdat die toentertijd net zo symbolisch was voor het middeleeuwse Spanje als het stierengevecht voor het tegenwoordige. We mogen veronderstellen dat Jan Schenkman zijn klassieken kende, zoals Le Cid van Corneille. Meeliftend op de romantische revival van de Middeleeuwen kreeg juist de Spaanse ridder El Cid, die eind elfde eeuw Valencia heroverde op de Moren, volop aandacht. Willem de Clercq hield in 1823 een redevoering over ‘De Cid, voorgesteld als het Ideaal van den held der Middeleeuwen’; El Cid werd in De Vaderlandsche Letter-oefeningen van 1843 bejubeld in een ‘Verhandeling, over den riddergeest in de middeleeuwen’; en in 1845 verscheen De Cid, de zoveelste Nederlandse editie van Corneilies toneelstuk.
rechts
Stadswapen met Moor van het Beierse Coburg.
Als tegenhanger van de Cid is ook de Moor een stereotype van het geromantiseerde middeleeuwse Spanje. Verbasterd tot Zwarte Piet werd hij een personage in de Nederlandse volkscultuur. Mogelijk kreeg zijn populariteit een zetje mee van de toenemende fascinatie voor de Arabische wereld, die Edward Saïd omschreef als oriëntalisme. Bovendien wist iedereen in de negentiende eeuw hoe een Moor of mohammedaan eruit zag dankzij de ‘gapers’ die bij apotheken hingen en dankzij schilderijen en prenten van Moren die sinds de dertiende eeuw circu-