Renouard
A.A. Renouard, Annales de I'imprimerie des Alde, ou histoire des trois Manuce et de leurs édirions, Parijs, Renouard, 1803. Mee portret van Aldus Manutius.
Min of meer gelijktijdig met de opkomst van het verzamelen verschenen enige publicaties over de geschiedenis van het boek, onder meer bio-bibliografieën van de drukkersfamilie Estienne (gelatiniseerd tot Stephanus) door Theodoor Jansson van Almeloveen (1683) en Michel Maittaire (1709). Enkele jaren later, in 1717, liet Maittaire een bundel bio-bibliografieën het licht zien van enkele andere Parijse zestiende-eeuwse drukkers, onder wie Simon de Colines en Michel Vascosan. Er verschenen twee Franse geschiedenissen van het boek, de ene in 1689 van Jean de la Caille en de andere in 1794 van André Chevillon. De laatste handelt alleen over de boekenwereld van Parijs, maar beiden bespreken drukkers als Manutius, Estienne, Colines en Vascosan. Ook in De Germaniae... typis literarum... dissertatio (1710) door Paulus Pater - een overzicht van lettertypen en corpsen - figureert een lijst van beroemde drukkers, aangevoerd door Aldus Manutius.
Een halve eeuw later, in 1753, kon de boekenkoper de eerste biobibliografie van Manutius raadplegen: De Aldi Manutii vita van Christian Gottlieb Unger, bewerkt door Samuel Luther Geret. Andere studies en catalogi volgden en rond 1800 was er onder boekenliefhebbers een ware begeestering voor drukken van de Venetiaanse meester. Dit alles mondde uit in een nog steeds gebruikte bibliografie, samengesteld door de Parijse boekhandelaar, uitgever en boekenverzamelaar Antoine-Augustin Renouard: de Annales de I'imprimerie des Alde, eerste druk 1803, tweede 1825, derde 1834 (diverse reprint-edities). De auteur had in 1794 de Aldus-collectie van kardinaal Loménie de Brienne verworven en deze in de jaren daarna uitgebreid (een eeuw later kwam deze collectie terecht in de Pierpont Morgan Library in New York). Aan het einde van de Catalogue van zijn bibliotheek (1819) liet Renouard enkele bladzijden desiderata afdrukken, een lijstje van Aldijnen die hij niet bezat.
Mede dankzij de invloed van Renouard werden Aldus-drukken een vast verzamelgebied voor bibliofielen. Er verschenen veiling-, antiquariaats- en collectiecatalogi uitsluitend gewijd aan Manutius en vele, vele studies over de man die beschouwd werd als de grootste onder de drukkers. De standaard-biografie is Martin Lowry's The world of Aldus Manutius uit 1979. Een hele rij tentoonstellingscatalogi getuigt van deze interesse en er zijn nog steeds toegewijde Aldus-verzamelaars. In 2015 werd het vijfhonderdste sterfjaar van de grote drukker herdacht met enkele tientallen tentoonstellingen, symposia en lezingen, waarbij ook aandacht aan de receptie is gegeven.
De genoemde bronnen zijn merendeels ontleend aan de bijdrage van Otto Lankhorst in B.P.M. Dongelmans e.a., Boekverkopers van Europa (Zutphen, Walburg Pers, 2000), aan correspondentie met Roland Folter en aan een lezing van T. Kimbal Brooker, te verschijnen in Gazette of the Grolier Club, 2016.