Personalia
Cornelis Jan Aarts kocht in 1982 de eerste drukken van The Picture of Dorian Gray (1891) en Het portret van Dorian Gray, in de Nederlandse vertalingen van Mevrouw Louis Couperus (1893) en Max Schuchart (1951). ‘The Preface’ eindigt met Wilde's meest geciteerde aforisme: ‘All art is quite useless.’ Dorian Gray raakt zo door een roman betoverd dat hij in Parijs negen exemplaren op groot papier van de eerste druk bestelt, die hij in verschillende kleuren laat binden opdat ze zouden passen bij zijn wisselende grillen en stemmingen. Bibliofilie is een ware kunst. Alle kunst is volmaakt nutteloos.
Edwin Bloemsaat is mediaevist en boekhistoricus en werkt bij Antiquariaat Brinkman in Amsterdam. Eerder was hij werkzaam als beschrijver oude drukken bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag voor de STCN. Hij geeft het college ‘Geschiedenis van de boekband’ bij het Plantin Instituut voor Typografie in Antwerpen en is bestuurslid van de Nederlandse Boekhistorische Vereniging. In 2010 was hij eindredacteur van het jubileumboek Uit de schaduw van het Nederlands Genootschap van Bibliofielen.
Max Bouwhuis studeert Kunstgeschiedenis en Europese Studies aan de UvA en werkte mee aan de tentoonstelling ‘Goed Fout’ bij de Bijzondere Collecties. Hij schrijft een bachelor-scriptie over het (mogelijke) einde van het postmodernisme en de opkomst van het metamodernisme. Naast zijn studies loopt hij stage bij het Stedelijk Museum Amsterdam en is hij als onderzoeksassistent verbonden aan het Study Platform Interlocking Nationalisms (SPIN).
Paul van Capelleveen is conservator moderne bijzondere gedrukte werken bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, redacteur van Quaerendo en De Boekenwereld, schrijver van een wekelijks blog over de Engelse boekkunstenaar Charles Ricketts en initiator van een website over Nederlandse boek- en prentverzamelaars.
Marieke van Delft studeerde geschiedenis en boekwetenschap in Leiden en Amsterdam en promoveerde in 2014 aan de KU Leuven op Van wiegendruk tot world wide web. Bijzondere collecties en de vele geschiedenissen van het gedrukte boek. Zij werkt bij de afdeling Collecties van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag als conservator Oude Drukken en redacteur-coördinator van verschillende kennisdiensten (Bibliopolis, STCN). Zij publiceert over diverse aspecten van de geschiedenis van het gedrukte boek in Nederland.
Joep Eijkens (Tilburg, 1950) studeerde moderne geschiedenis in Nijmegen. Werkte in de reclame en het onderwijs alvorens verslaggever te worden bij het Nieuwsblad van het Zuiden, later Brabants Dagblad. Sinds 2008 is hij actief als freelance fotograaf en publicist met speciale belangstelling voor anonieme fotografie van alledag. Hij is een fanatiek verzamelaar van fotoboeken, waarover hij een rubriek verzorgt in het vakblad De Fotograaf. Hij schrijft en fotografeert voor de webmagazines Cultureel Brabant, Brabant Cultureel en PhotoNMagazine. Hij is coauteur van enige fotoboeken en publicaties op het gebied van de lokale geschiedschrijving. Voor zijn Tilburgs familiealbum (2009) selecteerde hij foto's uit zo'n tweehonderd privé-albums.
Henk W. Gianotten is auteur van boeken en artikelen over grafisch ontwerp, reproductie en druktechnieken. Hij werkte in verschillende technische en managementfuncties bij Tetterode/Lettergieterij Amsterdam, was zelfstandig adviseur en schreef o.a. voor BNO Vormberichten, Items, Graficus, Grafisch Nieuws, PrintMatters en Publish. In 2003 werd hem de Grafische Cultuurprijs toegekend voor zijn intermediaire rol tussen ontwerpers en drukkers.
Arnon Grunberg is schrijver en medewerker van De Boekenwereld.
Frans A. Janssen (1939) is emeritus hoogleraar Boek- en Bibliotheekgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij houdt zich bezig met de geschiedenis van typografische technieken, van grafische vormgeving en van het verzamelen van boeken. Hij publiceerde over die onderwerpen vele artikelen en boeken als Zetten en drukken in de achttiende eeuw (1982), Technique and design in the history of printing (2004) en Goud en koper in de boekenwereld (2008). Een door hem geleide werkgroep bouwde een reconstructie van een houten drukpers uit de zeventiende eeuw, die in de Universiteit van Amsterdam staat opgesteld.
Joseph Plateau grafisch ontwerpers is gevestigd in Amsterdam en bestaat sinds de oprichting in 1989 uit Eliane Beyer, Wouter van Eyck, Peter Kingma en Rolf Toxopeus. Het bureau heeft een grote verscheidenheid aan opdrachtgevers, van wie het merendeel afkomstig is uit sectoren als kunst, cultuur en beleid. Sinds 2012 verzorgt Joseph Plateau de vormgeving van De Boekenwereld.
Jeroen Kapelle is als assistent-conservator Beeldende Kunst 1800-1900 verbonden aan het RKD-Nederlands instituut voor kunstgeschiedenis. Hij is mede-auteur van De verbeelders. Nederlandse boekillustratie in de twintigste eeuw (2014), Prentenboeken. Ideologie en illustratie 1890-1950 (2003), Zwart [...]: het beeld van de zwarte mens in de Nederlandse illustratiekunst 1880-1080 (2008) en Bernard Willem Wierink 1856-1939 (2009).
René Kok is als beeldonderzoeker verbonden aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, holocaust- en genocidestudies. Hij is betrokken bij de totstandkoming van verschillende tentoonstellingsprojecten en samensteller van dvd's met authentiek filmmateriaal over de Tweede Wereldoorlog. Samen met Erik Somers stelde hij verschillende fotoboeken samen, zoals De oorlog in kleur. Hustinx reist door Nederland 1939-1946 (2015), Het grote jaren 60 Boek (2014), het Grote Jaren 50 Boek (2012), Het Grote 40-45 boek (2011), De koloniale oorlog 1945-1949. Van Indië naar Indonesië (2009).
Erik Luermans (1948) is kunsthistoricus, gespecialiseerd in hedendaagse kunst, vooral in relatie tot architectuur, erfgoed en landschap. Hij is een kenner van het werk van Peter Alma en onderzocht zijn rol in de kunstwereld van het interbellum en zijn betekenis voor de monumentale kunst in de vorige eeuw. Luermans is als zelfstandig adviseur onder de naam KunstZaken werkzaam geweest voor verschillende gemeenten en provincies. Momenteel ontwikkelt hij het kunstbeleid voor het vernieuwde Biesbosch Museumeiland, dat deze zomer zijn deuren opent. Daarnaast is hij voorzitter van Stichting KunstFort Asperen en directeur van ‘Gimme Shelter’, een grote internationale tentoonstelling van eigentijdse kunst die deze zomer plaatsvindt op drie forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam.
Helen Metzelaar is musicoloog en fluitist en werkt als gastonderzoeker bij de afdeling muziekwetenschap van de UvA. Tevens is zij redactielid van Women and Music: A Journal of Gender and Culture. Samen met Barend Linders schreef zij Sempre appassionato, 75 jaar muziekwetenschap in Amsterdam (Amsterdam University Press, 2012). Zij publiceert geregeld op het gebied van genderstudies, maar ook over Nederlandse muziek. Momenteel doet zij onderzoek naar de opera diva Rosa de Vries (1824-1889) en haar vijf kinderen en kleinzoon, allen bekende operazangers.
Paulien Retèl belandde na haar studie Klassieke Talen aan de Universiteit Leiden in de uitgeefwereld. Ze werkte als (beeld) redacteur en uitgever bij verschillende uitgeverijen, en verzorgde zes jaar lang de publicaties van het Rijksmuseum. In haar huidige functie is ze verantwoordelijk voor de publicaties en de (web)winkels van het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.
Henk Slechte is historicus. Hij werkt als gastconservator en redacteur van tentoonstellingen en catalogi, en publiceert daarnaast over lokaal-, economisch- en cultuurhistorische onderwerpen. In De Boekenwereld heeft hij onder meer artikelen gepubliceerd over makers van politieke prenten, bijzondere en onbekende bibliotheken, en verzamelaars van boeken en prenten. In 2010 verschenen van hem Marius Bauer als kritisch kunstenaar en de Geschiedenis van Deventer. In 2013 was hij mederedacteur en medeauteur van de bundel Twee eeuwen Nederlanders in Sint-Petersburg. De Hollandse kerk als sociaal en religieus middelpunt.
Bert Sliggers (1948) was tot voor kort conservator paleontologie en mineralogie van Teylers Museum in Haarlem. Zijn belangstelling gaat voornamelijk uit naar de geschiedenis van de wetenschap en die van het verzamelen. Over beide thema's publiceerde hij en organiseerde hij tentoonstellingen, zoals de Tentoongestelde Mens, de Versierde Mens en de Exotische Mens. Momenteel bereidt hij een proefschrift voor over achttiende-eeuwse netwerken die leidden tot wetenschappelijke verzamelingen. Zelf is hij ook verzamelaar, onder andere van erotiek en pornografie van rond de voorlaatste eeuwwisseling, vooral van obscure boekjes, foto's en ander efemeer drukwerk. Dat moet misschien nog eens leiden tot de Blote Mens.
Erik Somers is historicus en verbonden aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, holocaust- en genocidestudies. Hij is gepromoveerd op De Oorlog in het museum. Herinnering en Verbeelding (2014). Als samensteller is hij betrokken geweest bij verschillende tentoonstellingsprojecten. Hij is onder meer verantwoordelijk voor het inrichtingsconcept van het Fries Verzetsmuseum, dat deel uitmaakt van het nieuwe Fries Museum (2013). Hij publiceerde verschillende boeken over de Tweede Wereldoorlog. In 2010 verscheen van hem Voorzitter van de Joodse Raad. De herinneringen van David Cohen. Hij en René Kok zijn de auteurs van V=Victorie. Oorlogsaffiches 1940-1945 (2003).