De koper
De inzender is in de veilingzaal onzichtbaar, hij komt alleen vóór en na de veiling in beeld. Het gaat natuurlijk om de potentiële koper (enchérisseur), die - of hij nu een particuliere verzamelaar of een handelaar is - zich desgewenst kan anonimiseren. Hij kan een ander laten bieden (meestal een antiquaar), ook als hijzelf in de veilingzaal aanwezig is; hij kan ook schriftelijk, telefonisch of elektronisch bieden of laten bieden. De keuze is afhankelijk van zijn inzicht en ervaring.
Schriftelijk bieden heeft het nadeel dat men op voorhand een maximum (limite) aan de veilingmeester bekend moet maken. Een antiquaar laten bieden heeft voordelen. De aanstaande koper profiteert van diens geheugen en ervaring: antiquaren weten of het boek in kwestie - en zelfs dit exemplaar - in het recente verleden op de markt is geweest en tegen welke prijs. Aan de andere kant moet de koper beseffen dat een antiquaar zijn eigen belangen heeft. Om een voorbeeld te geven: hij ziet niet graag dat een boek, waarvan hij een gelijkwaardig exemplaar bezit, tegen een lagere prijs geveild wordt dan de zijne: hij is dan geneigd het boek voor zichzelf te kopen (hij moet zijn prijs verdedigen, zegt men dan). Ook vraagt hij een commissie voor zijn diensten, meestal tien procent.
De koper wordt geacht een bankcheque gereed te hebben, maar in de meeste gevallen is zijn identiteit aan de veilingmeester of de expert bekend en is simpele retournering van het aankoopbewijs voldoende. Biedingen van niet-aanwezige gegadigden, die telefonisch of digitaal hun bod uitbrengen, vereisen een opgave van bankgegevens. De treurige figuur in een veiling is de onderbieder (sous-enchérisseur): het boek gaat aan zijn neus voorbij omdat de prijs zijn middelen te boven gaat of omdat hij die eenvoudigweg te hoog vindt.
Wanneer een koper tenslotte het begeerde boek met een hamerslag toegewezen is, kan het hem bij Drouot (en bij andere veilingen in Frankrijk) toch nog ontsnappen. De Franse overheid heeft het recht van ‘préemption’, dat inhoudt dat een object van nationaal cultureel belang onmiddellijk na de veiling door een museum of bibliotheek gekocht kan worden tegen de prijs van het laatste bod. Onmiddellijk na de hamerslag roept een conservator dan ‘préemption pour la Bibliothèque nationale’. De eigenlijke koper heeft dan het nakijken.
Bieders. Tekening van Jean Lefort.
De onderbieder of ‘sous-enchérisseur’. Tekening van Jean Lefort.