Nalatenschap
In 2012 ontving Museum Meermanno in Den Haag werk van Weihs uit de nalatenschap van Joan MacNeill en Wil Bouthoorn, beiden medestudenten van hem aan de Haagse Academie. Naast enkele drukproeven van boekomslagen, illustraties en efemeer drukwerk omvatte de schenking tekeningen, schetsen en originele ontwerpen voor boekomslagen en affiches. Onder de omslagontwerpen bevonden zich ook enkele die niet in druk zijn verschenen, zoals twee ontwerpen voor Gekke bekken trekken van Simon Carmiggelt. De titel van deze bundel werd later veranderd in Pingpong en alsnog van een omslag van Weihs voorzien. Via de schenkster van de archivalia, de inmiddels overleden Ruth MacNeill, kwam ik in contact met de weduwe van de broer van Weihs en haar zoon, eveneens Bertram geheten. Ter voorbereiding van een artikel bracht ik de familie in april van dit jaar een bezoek. Het was een vreemde ervaring om een huis in een buitenwijk van Salzburg te betreden, dat van de kelder tot de zolder volhing met tekeningen en schilderijen waarin Den Haag en met name Scheveningen een hoofdrol spelen.
Mevrouw Weihs heeft haar zwager Bertram niet persoonlijk gekend, maar wist veel herinneringen van haar man op te halen en had bovendien voor haar zoon een deel van de familiegeschiedenis opgeschreven. Naast het werk aan de wanden bleken er ook vele uitgaven en origineel werk in huis te zijn. Daaronder bevonden zich een tweetal prentenboekjes in de trant van Bertrams Catootje, het koetje van Delft en een geïllustreerde autobiografie. Verder talloze schetsen van cartoons, college-aantekeningen uit zijn Haagse academietijd, persoonlijke documenten, memoires en bespiegelingen over kunst.
Het meest opmerkelijk waren de honderden brieven die Weihs vanaf 1939 tot kort voor zijn dood in 1958 aan zijn familie schreef. Hij beschrijft daarin uitvoerig zijn levensomstandigheden en dagelijkse beslommeringen. Ook zijn studie en latere leraarschap aan de Haagse Academie, zijn relatie met docenten en opdrachtgevers, zijn werkzaamheden als illustrator en zijn kunstopvattingen komen regelmatig aan de orde. In een toekomstige publicatie wil ik, naast een levensgeschiedenis, een inventaris van het werk opnemen, waarbij deze correspondentie een onmisbare bron is. Naar aanleiding daarvan zal in Museum Meermanno een overzichtstentoonstelling worden gehouden van het werk van Bertram Weihs, Op een kortere termijn is werk van hem te zien op de expositie ‘De Verbeelders: honderd jaar Nederlandse illustratoren’, die van 17 januari t/m 17 mei 2015 in Museum Meermanno wordt gehouden.
Afgekeurd en uitgevoerd omslagontwerp van Weihs voor Rabelais, Gargantua en Pantagruel, Amsterdam, De Arbetderspers, 1955. Museum Meermanno, Den Haag