Personalia
Cornelis Jan Aarts publiceerde eerder stukjes over Willem Elsschot in Propria Cures, Achter de Schermen en De Boekenwereld. Nu is hij bezig met een bibliografie van vertalingen van Willem Elsschot in buitenlandse bloemlezingen. A hell of a job. Zijn bijdrage aan De Boekenwereld van deze keer zou best kunnen dienen als inleiding to t die bibliografie. Faire d'une pierre deux coups. Lekker makkelijk. Merkt doch keiner.
Arianne Baggerman is bijzonder hoogleraar in de Geschiedenis van uitgeverij en boekhandel aan de Universiteit van Amsterdam en universitair docent aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam. Recente publicaties van haar hand zijn Publishing policies and family strategies. The fortunes of a Dutch publishing house in the 18th and early 19th centuries (Leiden/Boston, Brill, 2014) en ‘De dynamiek van de herinnering. Autobiografische terugblikken op een tijdperk van revolutie’, in F. Grijzenhout, N. van Sas en W. Velema, ed., Het Bataafs experiment (Nijmegen, Vantilt, 2013).
Paul Begheyn (Amsterdam 1944), sinds 1963 jezuïet, studeerde filosofie en theologie in Nijmegen, Amsterdam en Berkeley (USA). Oprichter en directeur van het Nederlands Instituut voor Jezuïeten Studies (Amsterdam), archivaris van de Nederlandse jezuïeten (Nijmegen) en bibliograaf van de jezuïetenorde (Rome). Gastconservator van musea in binnenen buitenland. Publiceert over de geschiedenis en cultuur van de jezuïeten, met name in Nederland, en over boekgeschiedenis. Recente publicatie: Jan Toorop. Correspondentie met jezuïeten. In voorbereiding: Peter Canisius (1521-1597), Unpublished Letters and Documents.
Nico Boerma (1938) studeerde klassieke talen en kunstgeschiedenis. Hij verzamelde vanaf 1964 populaire grafiek met nadruk op de Nederlandse en Belgische kinder- en volksprenten. Hij publiceerde over dit onderwerp in verschillende Nederlandse, Duitse en Italiaanse tijdschriften. Zijn verzamelingen op dit gebied heeft hij tussen 2010 en 2013 geschonken aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.
Paul van Capelleveen (1960) is werkzaam bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Enige jaren was hij tegelijk verbonden aan het Museum Meermanno, eveneens in Den Haag. Hij is auteur van een reeks boeken en artikelen, met name over boekgeschiedenis. Hij publiceerde ook gedichten die deels in beperkte oplagen zijn verschenen.
Rudolf Dekker is historicus. Onlangs verscheen van hem bij uitgeverij Panchaud in Amsterdam Observaties van een zeventiende-eeuwse wereldbeschouwer. Constantijn Huygens jr. en de uitvinding van het moderne dagboek. Eerder publiceerde hij Meer verleden dan toekomst. Geschiedenis van verdwijnend Nederland (Amsterdam 2008). Binnenkort verschijnt een door hem verzorgde heruitgave van Ed. de Nève's roman Muziek voorop.
Henk W. Gianotten is auteur van boeken en artikelen over grafisch ontwerp, reproductie en druktechnieken. Hij werkte in verschillende technische en managementfuncties bij Tetterode/Lettergieterij Amsterdam, was zelfstandig adviseur en schreef o.a. voor BNO Vormberichten, Items, Graficus, Grafisch Nieuws, PrintMatters en Publish. In 2003 werd hem de Grafische Cultuurprijs toegekend voor zijn intermediaire rol tussen ontwerpers en drukkers.
Arnon Grunberg (1971) is schrijver en columnist van De Boekenwereld.
Jan Jaap Heij (1947) studeerde kunstgeschiedenis in Amsterdam en werkte daarna als kunstcriticus voor NRC-Handelsblad en als wetenschappelijk medewerker aan het Instituut voor Kunstgeschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen. Van 1981 tot zijn pensionering in 2010 was hij conservator beeldende kunst van het Drents Museum in Assen. Sindsdien is hij freelance werkzaam als kunsthistorisch onderzoeker en publicist. Hij schreef, vaak samen met anderen, diverse artikelen en boeken over o.a. negentiende-eeuwse historieschilderkunst, Haagse School, Art Nouveau en Art Deco, Theo van Hoytema, hedendaagse figuratieve kunst en het gebouwencomplex van het Drents Museum.
Frans A. Janssen (1939) is emeritus hoogleraar Boek- en bibliotheekgeschiedenis aan de UvA. Tot 2002 was hij tevens directeur van de Bibliotheca Philosophica Hermetica in Amsterdam. Hij schreef vele artikelen over de geschiedenis van typografische technieken, typografische vormgeving en boekenverzamelen. Boeken van zijn hand zijn onder meer Technique and design in the history of printing (2004) en Goud en koper in de boekenwereld (2008).
Jeannette Kok (1947) volgde opleidingen in het bibliotheekvak en was werkzaam op het terrein van de kinder- en jeugdliteratuur in de openbare bibliotheek en bij de Dienst Boek & Jeugd in Den Haag. Dit informatiecentrum werd in 1997 bij het Letterkundig museum ondergebracht. Van 2001 tot 2012 was ze als conservator kinderboeken verbonden aan de Koninklijke Bibliotheek. Momenteel werkt zij als gastonderzoeker bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1994 is ze redacteur van het mededelingenblad van de Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur: Berichten uit de wereld van het oude kinderboek. Op de website van deze stichting publiceert ze geregeld een blog over oude kinderboeken en centsprenten, zie www.hetoudekinderboek.nl.
Joseph Plateau grafisch ontwerpers is gevestigd in Amsterdam en bestaat sinds de oprichting in 1989 uit Eliane Beyer, Wouter van Eyck, Peter Kingma en Rolf Toxopeus. Het bureau heeft een grote verscheidenheid aan opdrachtgevers waarvan het merendeel zich specifiek op kunst, cultuur en beleid richt.
Theo Meder studeerde Nederlandse taal en letterkunde aan de universiteit van Leiden en schreef een proefschrift over de middeleeuwse sprookspreker Willem van Hildegaersberch. Sinds 1994 is hij werkzaam als volksverhaalonderzoeker aan het Meertens Instituut in Amsterdam. Hij is de beheerder van de Nederlandse Volksverhalenbank (www.verhalenbank.nl) met ruim 43.000 sprookjes, sagen, legenden, raadsels en moppen. Meder publiceerde edities van volksverhalen en schreef over de functie, betekenis en structuur van diverse verhaalgenres. Hij publiceerde artikelen in internationale tijdschriften als Folklore, Contemporary Legend, Fabula, Western Folklore en Humor. Hij heeft momenteel de supervisie over twee grote projecten op het gebied van de computational humanities, namelijk FACT (Folktales as Classifiable Texts) en Tunes & Tales (samen met Louis Grijp). Meder is verbonden aan de Société Internationale d'Ethnologie et de Folklore, de International Society for Folk Narrative Research en de International Society for Contemporary Legend Research.
Daan Meijer (1961) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en is sinds 2010 conservator van de Stichting tot Bevordering der Notariële Wetenschap. Daarnaast is hij werkzaam als freelance historicus. Hij schrijft met zekere regelmaat over cultuurgeschiedenis. In 2013 was hij redacteur en beeldredacteur van Bouwen aan Vrede. Honderd Jaar Werken aan Vrede door Recht. Het Vredespaleis 1913-2013.
Jeroen Salman (1961) is als docent vergelijkende literatuurwetenschap en VIDI-onderzoeker verbonden aan de letterenfaculteit van de Universiteit Utrecht. Hij doceert onder andere over renaissanceliteratuur, reisverhalen, populaire literatuur in de vroegmoderne tijd en de relatie tussen literatuur en wetenschap. Hij verzorgt tevens humanities cursussen bij het University College Utrecht en is als coördinator/docent betrokken bij de masteropleiding Europese Letterkunde van Middeleeuwen en Renaissance. Hij publiceert over populaire literatuur, kinderliteratuur en boekhistorische onderwerpen in de vroegmoderne tijd. Vorig jaar verscheen van hem Pedlars and the Popular Press (Leiden/Boston, Brill, 2013). Hij is gastconservator van de tentoonstelling ‘Sterke verhalen’ bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. In samenhang daarmee verschijnt Sterke verhalen. Vijf eeuwen vertelcultuur (Nijmegen, Vantilt, 2014).
Henk Slechte is historicus. Hij werkt als gastconservator en redacteur van tentoonstellingen en catalogi, en publiceert daarnaast over lokaal-, economisch- en cultuurhistorische onderwerpen. In De Boekenwereld heeft hij onder meer artikelen gepubliceerd over makers van politieke prenten, bijzondere en onbekende bibliotheken, en verzamelaars van boeken en prenten. In 2010 verschenen van hem Marius Bauer als kritisch kunstenaar en de Geschiedenis van Deventer. In 2013 was hij mederedacteur en mede-auteur van de bundel Twee Eeuwen Nederlanders in Sint-Petersburg. De Hollandse Kerk als sociaal en religieus middelpunt.
Bert Sliggers (1948) was tot voor kort als conservator paleontologie en mineralogie verbonden aan Teylers Museum in Haarlem. Zijn belangstelling gaat voornamelijk uit naar de geschiedenis van de wetenschap en die van het verzamelen. Over beide thema's publiceerde hij en organiseerde hij tentoonstellingen, zoals de Tentoongestelde Mens, de Versierde Mens en de Exotische Mens. Momenteel bereidt hij een proefschrift voor over achttiendeeeuwse netwerken die leidden tot wetenschappelijke verzamelingen. Zelf is hij ook verzamelaar, onder andere van erotiek en pornografie van rond de voorlaatste eeuwwisseling, vooral van obscure boekjes, foto's en ander efemeer drukwerk. Dat moet misschien nog eens leiden tot de Blote Mens.
Dirk J. Tang (1947) is historicus en was tot februari 2011 werkzaam voor de Koninklijke Bibliotheek. Sinds de zomer van 2011 is hij als gastonderzoeker verbonden aan de Artis Bibliotheek van de Bijzondere Collecties van de UvA. Hij publiceerde over slavernij, slavenhandel, Suriname in de zeventiende eeuw, maritieme jeugdliteratuur en over het zwarte kind in Nederlandstalige jeugdboeken.