Nieuws
In memoriam Kees Gnirrep
In de vroege ochtend van donderdag 24 april overleed Kees Gnirrep, oud-conservator Zeldzame en Kostbare Werken van de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam, op de leeftijd van 73 jaar. Hij begon zijn loopbaan in het befaamde antiquariaat en veilinghuis van Menno Hertzberger. Hij werkte er samen met zijn goede vriend Bram Schuytvlot, met wie hij op de middelbare school had gezeten. In maart 1973 trad hij in dienst van de UBAT waar zijn ervaring uit het antiquariaat goed van pas kwam op de afdeling Zeldzame en Kostbare Werken. Van 1981 tot 1990 was hij ‘custos’ van de Bibliotheek van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot Bevordering der Geneeskunst (KNMG). Van 1990 tot aan zijn vervroegde pensionering in 2003 stond hij aan het hoofd van de afdeling ZKW. Hij vormde er een onafscheidelijk duo met Bram Schuytvlot (1942-2005), die ook in de UBA was gaan werken.
Kees Gnirrep (links) en de verzamelaar Joop Witteveen. Gala van het Kookboek, 18 januari 2013. Foto Monique Kooijmans, Universiteitsbibliotheek Amsterdam.
Kees Gnirrep heeft zich als conservator ZKW onvermoeibaar ingezet voor het online toegankelijk maken van oude drukken. Hij streefde ernaar de gespecialiseerde kennis die bij het beschrijven van oude drukken ontstaat beschikbaar te maken voor de onderzoeker die ze gebruikt. Hij had een diepgaande kennis van het oude boek en de cultuurgeschiedenis in het algemeen. En hij had een fabelachtig geheugen.
Samen met hoofdconservatoren Ton Croiset van Uchelen en Piet Visser wist hij vele bijzondere aanwinsten te verwerven voor de bibliotheek, van onbekende almanakjes, prijsbanden en schrijfboeken tot absolute topstukken. Hij schreef artikelen over een breed scala van onderwerpen, bijvoorbeeld over de inkleurder Dirk Jansz van Santen en de boekbinder Albert Magnus.
Zijn kennis over de collecties van de bibliotheek was ongeëvenaard en kwam tot uiting in diverse tentoonstellingen en hun begeleidende publicaties. Hij schreef net zo gemakkelijk over de bibliotheek van de Amsterdamse Hortus Botanicus als over stereotypie in de zeventiende-eeuwse bijbeldrukkerij.
Boekbanden hadden zijn bijzondere aandacht. Hij was een van de auteurs van Kneep en binding, het standaardwerk over de terminologie van het boekbinden. Voor zijn onderzoek naar de Amsterdamse Stadsbibliotheek wist hij in de depots alle banden op te diepen die daartoe hadden behoord, compleet met de sporen van de kettingen waaraan ze in de oorspronkelijke librije hadden gelegen. Met engelengeduld reconstrueerde hij de bibliotheek van de Amsterdamse pastoor Jacob Buyck, de eerste particuliere boekerij die in de vroege zeventiende eeuw aan de Stadsbibliotheek werd geschonken.
Kees Gnirrep laat een leemte achter, als boekwetenschapper, als collega en als mens. (Astrid Balsem en Garrelt Verhoeven)