Personalia
Cornelis Jan Aarts stelt zich als belangrijkste doel in zijn leven het bezoeken van alle Europese keizerssteden en daar ten minste één boek te kopen. Hij heeft Parijs, Berlijn, Aken, Rome en Wenen al achter zijn hielen. Afgelopen najaar bezocht hij eindelijk Istanbul, onbetwist recordhouder ‘langste-periodekeizersstad-ooit’. Als Constantinopel was zij achtereenvolgens de hoofdstad van het Romeinse Rijk (330-395), het Oost-Romeinse of Byzantijnse Rijk (395-1453) en het Ottomaanse Rijk (1453-1922). De aankoop: The Last Ottoman Capital: Istanbul. Op naar Sint-Petersburg!
Astrid Balsem is conservator bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en redacteur van het boekhistorisch tijdschrift Quaerendo.
Herman van Bergeijk is architectuurhistoricus en heeft gestudeerd in Groningen en Venetië. In 1995 promoveerde hij op een studie over het werk van W.M. Dudok. Hij werkte lange tijd als freelance-historicus en doceerde aan universiteiten in verschillende Europese landen en in de Verenigde Staten. Sinds 1997 is hij werkzaam aan de TU Delft. Hij heeft meerdere boeken op zijn naam staan en heeft zowel over zeventiende- als twintigste-eeuwse architectuur gepubliceerd. Een studie over het werk van Jan Duiker zal in 2014 bij NAio10 Uitgevers verschijnen.
Susan Derksen werkt bij Uitgeverij Maarten Muntinga en is secretaris van de Dr. P.A. Tiele-Stichting.
Henk W. Gianotten is auteur van boeken en artikelen over grafisch ontwerp, reproductie en druktechnieken Hij werkte in verschillende technische en managementfuncties bij Tetterode/Lettergieterij Amsterdam, was zelfstandig adviseur en schreef o.a. voor BNO Vormberichten, Items, Graficus, Grafisch Nieuws, PrintMatters en Publish. In 2003 werd hem de Grafische Cultuurprijs toegekend voor zijn intermediaire rol tussen ontwerpers en drukkers.
Arnon Grunberg (1971) is schrijver en columnist van De Boekenwereld.
Jan Jaap Heij (1947) studeerde kunstgeschiedenis in Amsterdam en werkte daarna als kunstcriticus voor NRC-Handelsblad en als wetenschappelijk medewerker aan het Instituut voor Kunstgeschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen. Van 1981 tot zijn pensionering in 2010 was hij conservator beeldende kunst van het Drents Museum in Assen. Sindsdien is hij freelance werkzaam als kunsthistorisch onderzoeker en publicist. Hij schreef, vaak samen met anderen, diverse artikelen en boeken over o.a. negentiende-eeuwse historieschilderkunst, Haagse School, Art Nouveau en Art Deco, Theo van Hoytema, hedendaagse figuratieve kunst en het gebouwencomplex van het Drents Museum.
J.F. Heijbroek was tot voor kort conservator bij het Rijksmuseum. Hij schreef een biografie van Frits Lugt, die ook in een Engelse editie verscheen en ten doop werd gehouden in het British Museum. In de zomer van 2012 publiceerde hij samen met Jessica Voeten Isaac Israels in Amsterdam.
Frans A. Janssen (1939) is emeritus hoogleraar Boek- en Bibliotheekgeschiedenis aan de UvA. Tot 2002 was hij tevens directeur van de Bibliotheca Philosophica Hermetica in Amsterdam. Hij schreef vele artikelen over de geschiedenis van typografische technieken, typografische vormgeving en boekenverzamelen. Boeken van zijn hand zijn onder meer Technique and design in the history of printing (2004) en Goud en koper in de boekenwereld (2008).
Menno Jonker is freelance conservator en kunsthistoricus met een speciale interesse in klassieke, etnografische en natuurhistorische thema's in de vroegmoderne tijd. Hij is bedenker en organisator van fysieke en online tentoonstellingen voor musea, instellingen en bedrijven met een collectie. Zie ook mennojonker.nl.
Joseph Plateau grafisch ontwerpers is gevestigd in Amsterdam en bestaat sinds de oprichting in 1989 uit Eliane Beyer, Wouter van Eyck, Peter Kingma en Rolf Toxopeus. Het bureau heeft een grote verscheidenheid aan opdrachtgevers waarvan het merendeel zich specifiek op kunst, cultuur en beleid richt.
Warren Lee groeide op in de Verenigde Staten. Hij volgde een lerarenopleiding aan de Universiteit van New Hampshire. In 1970 verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij inmiddels 43 jaar werkzaam is in het boekenvak. In 1989 richtte hij met zijn levenspartner Frank Nijhof de boekhandel Nijhof & Lee op, gevestigd in de Staalstraat. In 2011 verhuisde hij naar de Bijzondere Collecties van de UvA, waar hij een boekwinkel heeft die is gespecialiseerd in grafische vormgeving, typografie en boekgeschiedenis.
Ad Leerintveld is conservator Namiddeleeuwse Handschriften bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Hij is voorzitter van de Stichting Librije Enkhuizen en bestuurslid van de Stichting Librije Walburgskerk Zutphen.
Albert Lemmens (1948) werkte tot zijn pensionering in 2013 als hoofd van de sectie skeletradiologie en als principal lecturer radiologie aan het UMC St. Radboud. Hij promoveerde in 1987 aan de Faculteit Geneeskunde op een proefschrift over de totale heupprothese. In 2009 promoveerde hij een tweede keer, nu aan de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit, in een dubbelpromotie met Serge-Aljosja Stommels (1967), op het proefschrift Russian Artists and the Children's Book, 1890-1992. Lemmens en Stommels ontmoetten elkaar in 1988 tijdens het eerste jaar van de studie kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en startten na hun afstuderen in 1992 met de LS-collectie van Russische boekkunst. Deze nog immer groeiende collectie schonken zij in 2012 aan het Eindhovense Van Abbemuseum. Samen publiceerden zij tientallen boeken en artikelen over Russische boekkunst en waren als curator betrokken bij diverse tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Stommels schreef met zijn afstudeerscriptie over Boris Grigoriev, een Russische emigrant, de eerste biografie in het westen over deze schilder. Hij is tevens afgestudeerd in de sociale geografie, heeft diploma's in financiën (SPD) en werkt als controller bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Voor hun activiteiten tot behoud en promotie van Russisch cultureel erfgoed werden Lemmens en Stommels in november 2013 geëerd met de Lichatsjov Cultuurprijs van de stad Sint Petersburg.
Helen Metzelaar is musicoloog en fluitist en werkt als gastonderzoeker bij de afdeling muziekwetenschap van de UvA. Tevens is zij redactielid van Women and Music: A Journal of Gender and Culture. Samen met Barend Linders schreef zij het boek Sempre appassionato, 75 jaar muziekwetenschap in Amsterdam (Amsterdam University Press 2012). Zij publiceert geregeld op het gebied van genderstudies, maar ook over Nederlandse muziek. Momenteel doet zij onderzoek naar de opera diva Rosa de Vries (1824-1889) en haar vijf kinderen en kleinzoon, allen bekende operazangers.
Manon van der Mullen is kunsthistorica. Ze rondde de research master ‘Art History of the Low Countries in its European Context’ aan de Universiteit van Utrecht af met een scriptie over de negentiende-eeuwse kunstenaarsfamilie Haanen en haar rol in de Nederlands-Duitse betrekkingen tussen 1830 en 1860. Ze liep onder andere stage bij de Hamburger Kunsthalle, werkte bij het prentenkabinet van het Weense MAK en was als projectmedewerker verbonden aan het registratie- en digitaliseringsproject Prentenkabinet Online van het Rijksmuseum. Momenteel doet zij als freelancer onderzoek voor verschillende opdrachtgevers.
Alexander Reeuwijk (1975) is reiziger en schrijver. Voor zijn boeken Darwin, Wallace en de anderen, Reizen tussen de lijnen en In het spoor van de grote ontdekkers (samen met Mare Argeloo en Emile Brugman) maakt hij veelvuldig gebruik van de collectie van de Artis Bibliotheek van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.
Eva Rovers studeerde Cultuurgeschiedenis en promoveerde in 2010 op een biografie van kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller (1869-1939). Deze biografie, De eeuwigheid verzameld, werd onder meer bekroond met de Erik Hazelhoff Biografieprijs. Ze doceerde aan de universiteiten van Utrecht en Groningen en is momenteel verbonden aan het Biografie Instituut van die laatste universiteit als onderzoeker. Zij is redacteur van het Tijdschrift voor Biografie en bereidt een biografie voor van schrijver en televisiepersoonlijkheid Boudewijn Büch. Voor dit onderzoek kreeg ze van de erven exclusieve toegang tot Büchs persoonlijke archief. De biografie zal in 2016 verschijnen bij uitgeverij Bert Bakker. Onlangs stelde zij een bloemlezing samen van Büchs eilandverhalen. Deze bundel, Rond de wereld in 160 eilanden. De mooiste eilandverhalen van Boudewijn Büch, zal dit voorjaar verschijnen bij De Arbeiderspers.
Henk Slechte is historicus. Hij werkt als gastconservator en redacteur van tentoonstellingen en catalogi, en publiceert daarnaast over lokaal-, economisch- en cultuurhistorische onderwerpen. In De Boekenwereld heeft hij onder meer artikelen gepubliceerd over makers van politieke prenten, bijzondere en onbekende bibliotheken, en verzamelaars van boeken en prenten. In 2010 verschenen van hem Marius Bauer als kritisch kunstenaar en de Geschiedenis van Deventer. In 2013 was hij mederedacteur en mede-auteur van de bundel Twee Eeuwen Nederlanders in Sint-Petersburg. De Hollandse Kerk als sociaal en religieus middelpunt.
Anne S. Troelstra (1939) was dertig jaar lang hoogleraar in de zuivere wiskunde en de grondslagen van de wiskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Een vanaf zijn jeugd bestaande interesse in botanie leidde tot de studie van natuurhistorische reisverhalen. Na zijn emeritaat publiceerde hij op dit gebied. Hij is thans gastmedewerker van de Artis Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam.