In memoriam Hannie van Goingavan Driel (1939-2014)
Astrid Balsem
Op 23 januari overleed in Almelo boekhistorica Hannie van Goinga-van Driel, na een kort ziekbed. Zij was ruim twintig jaar docent bij de Vakgroep Boek-, Bibliotheeken Informatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam (1980-2000) en heeft in die hoedanigheid honderden studenten wegwijs gemaakt in de wereld van het boek. Haar onderzoek naar de Nederlandse boekhandel in de achttiende eeuw leidde in 1999 tot het proefschrift ‘Alom te bekomen.’ Veranderingen in de boekdistributie in de Republiek, 1720-1800, dat mooi werd uitgegeven door De Buitenkant in Amsterdam.
In deze bundel van negen deelstudies levert Van Goinga een aanzet tot een geschiedenis van de Nederlandse boekhandel in de moderne tijd, die vijftien jaar na dato nog steeds niet geschreven is. Dat lag niet aan haar, want zij heeft er alles aan gedaan om gegevens voor zo'n geschiedenis bijeen te brengen en ter beschikking te stellen van aanstormende onderzoekstalenten. Hierbij moeten we denken aan alle advertenties die zij verzameld heeft in zeventiende- en achttiende-eeuwse kranten over Nederlandse boekverkopers en boekenveilingen. De geïnteresseerde onderzoeker vindt ze allemaal in Bibliopolis, de online geschiedenis van het Nederlandse gedrukte boek.
Hannie was een bescheiden persoonlijkheid die ook de minder dankbare taken in de academische boekenwereld op zich nam, als haar dat gevraagd werd. Zo was zij ruim dertien jaar bestuurslid van de Dr. P.A. Tiele-Stichting, waarvan de eerste acht jaar tevens secretaris. Zij was daarom de meest geschikte kandidaat om de geschiedenis van de stichting te schrijven bij haar vijftigjarig jubileum in 2003. Als redacteur van de verzamelbundel Inzichten en vergezichten van Bert van Selm (1992, samen met Paul Hoftijzer) en van de feestbundel Van pen tot laser voor Ernst Braches (1996, samen met Ton Croiset van Uchelen) gaf zij collega-boekwetenschappers de gelegenheid zich optimaal te presenteren. Van 1998 tot en met 2003 zat ze in de redactie van het Jaarboek voor Nederlandse boekgeschiedenis, de helft van die periode als hoofdredacteur. Bescheiden, zorgvuldig, plichtsgetrouw, collegiaal en ontzettend aardig, dat zijn de kenmerken die ik me van haar zal blijven herinneren. Maar ik zal ook niet vergeten dat zij bovenal een liefhebbende echtgenote was voor haar Boy en een toegewijde moeder voor haar kinderen Sophie en Pieter.