Letters op reis
In Nederland hanteert de ANWB sinds bijna twintig jaar voor verkeersborden op rijks-, provincie- en gemeentewegen de bekende letters die door de graficus Gerard Unger zijn ontworpen. Voor die tijd waren er verschillende minder goed leesbare lettersoorten voor die toepassing in gebruik. Rijkswaterstaat heeft ook andere partijen toegestaan verkeersborden te plaatsen maar bleef, net als veel gemeenten, de oude en minder goed leesbare letters gebruiken. Uitsluitend voor de bouw- en waarschuwingsborden van RWS worden de Rijksoverheid Sans Sign letters van ontwerper Peter Verheul ingezet. Waarom de overheid de perfecte letters van Unger en Verheul niet op alle Nederlandse verkeersborden laat toepassen blijft overigens een raadsel.
Bij onze oosterburen wordt relatief veel onderzoek gedaan naar de leesbaarheid van letters voor specifieke toepassingen. Zo onderzocht men onder welke beeldhoek, bij welke afstanden en welke rijsnelheid plaatsnaamverwijzingen het beste leesbaar zijn. Uit recent onderzoek blijkt dat bij de commercieel verkrijgbare reguliere letters de Frutiger voor signage de beste resultaten geeft. Voor menig ontwerper was dat geen verrassing, want Paul Mijksenaar, dé expert in bewegwijzering, gebruikte de Frutiger o.a. voor Schiphol en JFK in New York. Ook de bewegwijzering en huisstijlen van de NS, ProRail en Structon zijn daarop gebaseerd.
Onderweg in het buitenland kom je verschillende lettersoorten voor bewegwijzering tegen. In Duitsland zijn dat o.a. de DIN Mittelschrift letters, terwijl de Vialog van ontwerper Werner Schneider veel wordt gebruikt in het openbaar vervoer. Ook deze schreefloze letter staat ruim in het wit en is mede daardoor zeer geschikt voor toepassing in de vierde groep uit de DIN-standaard (tekst voor voetnoten, verpakkings-informatie en bijsluiters).
Ga je naar Zwitserland en Frankrijk, dan kun je ook daar de Frutiger op borden aantreffen. De meest bekende toepassing is het vliegveld Charles de Gaulle bij Parijs, waarvoor de Zwitser Adrian Frutiger in 1975 de naar hem genoemde letter ontwierp. In de VS kom je op veel vliegvelden de Helvetica en Univers letters tegen, die minder geschikt zijn maar toch vaak worden gebruikt. Vandaar dat de overheid ingreep en de ADA-richtlijnen opstelde. De twee bekendste Amerikaanse letters op verkeersborden zijn de Interstate van Tobias Frere-Jones en de eerder genoemde Clearview van James Montalbano. Beide letters zijn erg populair onder grafische ontwerpers en worden ook intensief toegepast bij reclamedrukwerk en verpakkingen.
De Frutiger, toegepast op verkeersborden.
De DIN Mittelschrift, zoals die in Duitsland wordt gebruikt voor bewegwijzering.
De Vialog wordt vaak toegepast in het openbaar vervoer in Duitsland.
De Clearview van James Montalbano wordt in de Verenigde Staten veel gebruikt op verkeersborden.
De resultaten van leesbaarheidsonderzoeken worden steeds breder toegepast, waardoor de functie belangrijker wordt dan de vorm. Mede dankzij de inzichten van mensen als Adrian Frutiger, Gerard Unger, Paul Mijksenaar en Willem Ovink kunnen wij nu comfortabeler reizen.