Permission tacite
De regelgeving in de Code de la librairie geeft ons veel informatie over het Franse boekenbedrijf in de achttiende eeuw, al moet erkend worden dat de praktijk niet altijd met de voorschriften overeenkwam. Dat laatste bleek in de decennia die op de publicatie van de Code volgden. Zo beschreef Malesherbes, ‘directeur de la librairie’ van 1750 tot 1763, de praktische problemen in enkele Mémoires, die overigens pas in de negentiende eeuw werden gedrukt; ze betroffen in het bijzonder het gebrek aan ruimte voor de uitgevers en daarbinnen vooral de censuur. Hij was het die literatuur en filosofie beschermde door een zogenaamde ‘permission tacite’ toe te staan: toestemming tot drukken buiten approbatie en privilege om - en dus ook buiten de censuur om. Boeken met een ‘permission tacite’ zijn te herkennen aan het ontbreken van privilege en approbatie en aan een formulering op het titelblad als ‘A Amsterdam, et se vend à Paris chez...’. Daarmee werd aangegeven dat zo'n boek niet in Parijs was gedrukt en daar alleen maar werd verkocht. Uiteraard was het van de pers gekomen van de op het titel-blad genoemde drukker/uitgever.
Malesherbes hielp ook Rousseau om zijn werken, waarvoor in Frankrijk geen toestemming tot drukken te verwachten was, in Amsterdam uit te geven bij Marc-Michel Rey: het heen en weer sturen van drukproeven liep over zijn bureau. Ook zijn opvolger Sartine, eveneens bevriend met de Verlichtings-filosofen, voelde zich voortdurend gemangeld tussen regels en praktijk, tussen plicht en wens. Dat laatste geldt ook voor Diderots bekende Lettre sur le commerce de la librairie (ook pas na 1800 gedrukt), al was hij geen ambtenaar met verantwoordelijkheid tegenover het gezag.
De regelgeving in de Code bleef - met enkele wijzigingen zoals die van 1777 - geldig totdat aan het begin van de Franse Revolutie, in 1789, alle wetten betreffende het boekenvak werden opgeheven. Die vrijheid heerste niet lang: al spoedig kwamen er nieuwe regels. In 1826 werd een overzicht van alle oude en nieuwe regels gepubliceerd: F.A. Pic, Code des imprimeurs, libraires, écrivains et artistes, die een jaar later werd herdrukt.