Kannibalen en amazones
Saeghman trad ook op als redacteur in de tropische component van dit drieluik: Korte en wonderlijcke beschryvinge, van de seltsame wanschepsels van menschen [...] in het Coninckrijck Guianae. Hij bracht in dit zeldzame boekje beschrijvingen bijeen van monsters, kannibalen, amazones, satyrs en andere gedrochten uit oude reisverhalen. Hij putte vooral uit de beschrijving van de Zeeuwse zeevaarder Lourens Lourenszoon, die na een schipbreuk acht jaar lang verkeerde onder Indiaanse volken aan de kust van Guyana. Lourenszoon keerde in 1626 terug naar Nederland en zijn relaas werd opgenomen in het twaalfde deel van Nicolaes van Wassenaers Historisch Verhael (Amsterdam 1627), dat de bron vormde van Saeghman.
Als frontispice drukte hij een houtsnede af van de Faam, het gebruikelijke ‘keurmerk’ van zijn reisuitgaven. Deze was gemaakt door Christoffel van Sichem II, maar het houtblok was overgegaan in het bezit van diens kleinzoon Christoffel van Sichem IV. Het was een van de houtsneden die bij Saeghman een tweede leven kregen. Zélf maakte de kleinzoon voor de reisverhalen een reeks kleine, weinig verfijnde houtsneden. Daarnaast gebruikte Saeghman oude koperplaten en houtblokken ter illustratie van het ‘koninkrijk Guyana’. Hij opende met een rijmpje dat hij ondertekende met zijn lijfspreuk ‘Hier na een Beter’ (wat van zelfkennis getuigde, want hij was geen groot dichter):
Wanschepsels wonder vreemt,
die zijn u hier beschreven,
Gestaltenis, manier in handel,
jae sonder hals of hooft,
De oogen in de borst, veel van
En oock veel vreemdicheyt van
Naeukeurigh op gesocht uyt
nieuw Autheurs en d'Ouden.
Korte en wonderlijcke beschryvinge, p. 12. Saeghman gebruikte een oude koperplaat die kennelijk in zijn bezit was. Conservator Huigen Leeflang van het Rijksmuseum herkende de afbeelding als een fraaie prent van Simon Frisius (1575-1628): de ‘Sibille van Perzië’, de vierde uit diens reeks ‘Twaalf Sibillen’. De sibille, een dame uit de Griekse Oudheid met voorspellende gaven, draagt een tulband op haar hoofd en houdt een boek in haar rechterhand. Haar weinig gepronon-ceerde linkerborst zal voor Saeghman aanleiding zijn geweest haar hier als amazone op te voeren. Om dit hergebruik mogelijkte maken werd het oorspronkelijke bovenschrift verwijderd en werd het onderste gedeelte van de koperplaat afgesneden. Bijzondere Collecties van de UvA.
De drie boekjes verkeerden in slechte staat en jammer genoeg was het eerste overwinteringsverhaal niet compleet. In overleg met restaurator Hans van der Horst werden ze uit de moderne verzamelband gehaald. Nadat het aangetaste papier was schoongespoeld en ‘aangevezeld’ werden ze afzonderlijk gebonden. Twee van de zeldzame reisverhalen werden toegevoegd aan de Bijzondere Collecties van de UvA. De Korte en wonderlijcke beschryvinge was daar al aanwezig, zodat het op Marktplaats gevonden exemplaar een andere bestemming kreeg. Op de benefietveiling van Bubb Kuyper ten bate van Museum Meermanno in Den Haag bracht het eind 2011 een aardig bedrag op.