Personalia
Cornelis Jan Aarts vermoedt dat hij als enige boekenverzamelaar ter wereld in het bezit is van het volledige in boekvorm verschenen werk van restaurantrecensent Eric Esurio. Als dat niet zo is, dan hoopt hij dat lezers van De Boekenwereld hem wijzen op ontbrekende uitgaven en hem gevoelig op zijn vingers tikken. Al die ijdele praalzucht van boekenverzamelaars mag best afgestraft worden.
Jos A.A.M. Biemans (1951) is bijzonder hoogleraar in de wetenschap van het handgeschreven boek (500-1500) aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast werkt hij aan een geschiedenis van de Amsterdamse universiteitsbibliotheek (1578-2015). Tevens is hij voorzitter van de Wetenschappelijke Advies Raad (WAR) van de Dr. P.A. Tiele-Stichting.
Edwin Bloemsaat is mediaevist en boekhistoricus en werkt bij Antiquariaat Brinkman in Amsterdam. Eerder was hij werkzaam als beschrijver oude drukken bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag voor de STCN. Tevens verzorgt hij het college ‘Geschiedenis van de boekband’ bij het Plantin Instituut in Antwerpen en is hij bestuurslid van de Nederlandse Boekhistorische Vereniging.
Paul van Capelleveen (1960) is conservator bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Hij redigeerde boeken over private presses en Franse kunstenaarsboeken, schreef over (de vormgeving van) het werk van Boutens, Komrij en anderen. Zijn laatste boek behandelde de illustraties die Lucebert voor werk van anderen ontwierp.
IJsbrand van Dijk (1971) is kunst- en boekhistoricus. Hij is werkzaam bij de Universiteitsbibliotheek van de Universiteit van Amsterdam.
Trude Dijkstra is studente boekwetenschap aan de UvA. Samen met Rindert Jagersma heeft zij onlangs, na minutieus onderzoek, de naam van de drukker van Spinoza's Tractatus Theologico-politicus weten te achterhalen: niet Jan Rieuwertz, zoals vaak wordt gedacht, maar de brooddrukker Israël de Paul.
Paul Dijstelberge (1956) was na zijn studie Nederlandse taal- en letterkunde veertien jaar werkzaam als restaurantkok. Naderhand werkte hij bij de Bijzondere Collecties van de UvA als bibliograaf en conservator. Hij promoveerde in 2007 op een onderzoek naar sierhoofdletters in oude Nederlandse boeken. Hij is docent boekgeschiedenis en publiceert over literair-historische en boekwetenschappelijke onderwerpen.
Louise O. Fresco is hoogleraar aan de UvA, met als leeropdracht de grondslagen van duurzame ontwikkeling in internationaal perspectief. Zij schrijft een column in NRC-Handelsblad en publiceert regelmatig over voeding en landbouw. In 2012 verscheen van haar hand Hamburgers in het paradijs. Voedsel in tijden van overvloed.
Henk W. Gianotten is auteur van boeken en artikelen over grafisch ontwerp, reproductie en druktechnieken. Hij werkte in verschillende technische en managementfuncties bij Tetterode, was zelfstandig adviseur en schreef o.a. voor BNO Vormberichten, Items, Graficus, Grafisch Nieuws, PrintMatters en Publish. In 2003 werd hem de Grafische Cultuurprijs toegekend voor zijn intermediaire rol tussen ontwerpers en drukkers.
Yvonne Gnirrep was journaliste bij o.a. De Waarheid en de Volkskrant. Zij verzamelt kookboeken en boeken over koken. In 2005 werkte zij mee aan De Volkskeuken, een bundel kookrubrieken die eerder verschenen waren in de Volkskrant.
Arnon Grunberg is schrijver en columnist van De Boekenwereld.
Joop Hart (1949) studeerde Nederlands aan de UvA. Hij werkte bij Vluchtelingenwerk Nederland en het Educatief Centrum Amsterdam als docent Nederlands, consulent en adjunct-directeur. Tegenwoordig is hij auteur, redacteur en vertaler. Hij publiceerde in 2006 Geef mij maar natuurijs, een biografie van marathonschaatser Hans Pieterse. Van zijn geschiedenis van een Lemster mast- en blokmakerij rond 1900 verscheen het eerste deel, De Mastmaakster, on line; aan het tweede deel, De duizend debiteuren van Weduwe De Vries, wordt gewerkt.
Willem Heijting (1943) was conservator Bijzondere Collecties en hoofd van het Studiecentrum voor Protestantse Boekcultuur bij de Universiteitsbibliotheek van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Naderhand was hij adjunct-directeur van deze bibliotheek. Hij promoveerde op een onderwerp op het raakvlak van boek- en kerkgeschiedenis en publiceert regelmatig op die terreinen. Artikelen van zijn hand zijn gebundeld in Profijtelijke boekskens. Boekcultuur, geloof en gewin. Historische studies (2007). Hij is actief in het Nederlands Genootschap van Bibliofielen en bracht met zijn echtgenote een collectie gedrags-, huishoud- en kookboeken bijeen, die in 2013 is overgedragen aan de Bijzondere Collecties van de UvA.
Jeannette Hollaar studeerde Nederlands in Leiden. Ze werkte als docente bij middelbare scholen en MO-opleidingen tot 1980. Nadien publiceerde ze artikelen over middeleeuws toneel, literatuurwetenschap en de poëzie van A. Roland Holst, J. Slauerhoff en J.A. Dèr Mouw.
Frans A. Janssen (1939) is emeritus hoogleraar Boek- en Bibliotheekgeschiedenis aan de UvA. Tot 2002 was hij tevens directeur van de Bibliotheca Philosophica Hermetica in Amsterdam. Hij schreef vele artikelen over de geschiedenis van typografische technieken, typografische vormgeving en boekenverzamelen. Boeken van zijn hand zijn onder meer Technique and design in the history of printing (2004) en Goud en koper in de boekenwereld (2008).
Steven de Joode studeerde Duits, boekwetenschap en handschriftenkunde in Amsterdam en Heidelberg. Voordat hij in 2010 bij Antiquariaat Forum in dienst trad, werkte hij achtereenvolgens bij Antiquariaat A.G. van der Steur en de Koninklijke Bibliotheek. Hij publiceerde enkele boekhistorische artikelen en werkte in 2011 mee aan de tentoonstelling en het boek Uit de schaduw. Twintig jaar Nederlands Genootschap van Bibliofielen in Museum Meermanno in Den Haag.
Lizet Kruyff is gespecialiseerd in culinaire geschiedenis en publiceerde meerdere boeken op dat gebied. Om de week verzorgt ze een historische kookrubriek in het tv-programma Melk en Honing en ze is regelmatig te gast in Eén Vandaag en andere programma's. Sinds enige tijd spitst haar onderzoek zich toe op de koks van de Haagse elite in de 19de eeuw en de koninklijke keuken, ter voorbereiding van een publicatie en een bijdrage aan het Amsterdam Food Symposium in januari 2014. Samen met Margriet de Roever en Margreet Willebrands werkt ze aan Het grachtengordelkookboek, dat in 2014 uitkomt. Zie haar blog: www.spinazieacademie.nl/landentuinbouw.
Lisa Kuitert is hoogleraar Boekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is tevens coördinator van de masteropleiding Boekwetenschap en Handschriftenkunde.
Warren Lee groeide op in de Verenigde Staten. Hij volgde een lerarenopleiding aan de Universiteit van New Hampshire. In 1970 verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij inmiddels 43 jaar werkzaam is in het boekenvak. In 1989 richtte hij met zijn levenspartner Frank Nijhof de boekhandel Nijhof & Lee op, gevestigd in de Staalstraat. In 2011 verhuisde hij naar de Bijzondere Collecties van de UvA, waar hij een boekwinkel heeft die is gespecialiseerd in grafische vormgeving, typografie en boekgeschiedenis.
Fernie Maas voltooide haar studie geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen in 2011. Na haar afstuderen was zij als beeldredacteur betrokken bij de publicatie van 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Onlangs rondde zij aan de VU een onderzoeksproject af over boekproductie en uitgeversstrategieën in de Gouden Eeuw. Tegenwoordig is zij projectmedewerkster bij de ontwikkeling van een gemeenschappelijk onderwijsprogramma eHumanities aan de VU en de UvA.
Joke Mammen is gespecialiseerd in culinaire geschiedenis en werkt bij de Bijzondere Collecties van de UvA als conservator Geschiedenis van de Voeding.
Christien Manni is programma-manager bij de Bibliotheken Eemland, die op culinair gebied nauw samenwerken met de Bijzondere Collecties van de UvA.
Henk Slechte is historicus. Hij werkt als gastconservator en redacteur van tentoonstellingen en catalogi. Hij publiceert over historische onderwerpen en schrijft geregeld in De Boekenwereld. In 2010 verschenen van hem Marius Bauer als kritisch kunstenaar en de Geschiedenis van Deventer. In 2013 was hij mederedacteur en mede-auteur van de bundel Twee Eeuwen Nederlanders in Sint-Petersburg. Momenteel is hij betrokken bij de tentoonstelling ‘Willem II-Kunstkoning’, die het Dordrechts Museum organiseert in samenwerking met de Hermitage in St. Petersburg.
Emile Schrijver (1962) is sinds 2003 curator van de Bibliotheca Rosenthaliana. Eerder was hij directeur van het Menasseh ben Israel Instituut voor joodse sociaal-wetenschappelijke en cultuurhistorische studies. Zijn publicaties omvatten een breed terrein van judaica. Sinds augustus 2013 is hij bijzonder hoogleraar in de Geschiedenis van het joodse boek aan de UvA.
Joost Swarte is striptekenaar en was bevriend met Johannes van Dam. Hij tekende het omslag van