Leeuwarden. Singel met Sint-Dominicuskerk. De kerk waaruit Havank ten grave werd gedragen. Collectie C.J. Aarts
‘Wie waren daar nou bij? Weet u dat nog?’
‘Nou, dat is lang geleden,’ zegt Van der Meulen. Havank was op vrijdag 26 juni 1964 vanuit de Sint-Dominicuskerk begraven op de rooms-katholieke begraafplaats aan de Harlingerstraatweg.
‘Zijn weduwe natuurlijk..., enkele heren van uitgeverij Bruna, maar ik weet niet meer precies wie..., het echtpaar Koops...’ Jan Koops was hotelier van Amicitia, waar Havank in zijn kamer was overleden. Koops en zijn vrouw Lidy waren met hun vaste gast Havank dik bevriend geraakt.
‘Waren hun kinderen er ook bij?’ vraag ik.
‘Nou, dat weet ik niet meer, hoor,’ zegt Henk en zijn vrouw vult aan:
‘Die dochter is later naar Engeland geëmigreerd. Tonia was er ook.’
‘Ja, de vriendin van Havank.’
‘Dat zal wel, ik weet niet hoe die heet, maar die bedoel ik niet. Ik bedoel Tonia Vondeling, die was ook in de kerk, de vrouw van Anne Vondeling.’ Mooi, dat wisten we nog niet.
‘En welke journalisten?’
‘Jildert Súdema was er zeker bij..., waarschijnlijk Fenno Schoustra..., zeker ook Pieter Terpstra...’
‘Kunt u zich Libbe Vlasma herinneren? Hij schreef een stukje over de begrafenis voor het Friesch Dagblad.’
‘Dat moet dan wel. Maar ik herinner me hem niet. Wel weet ik nog heel goed dat toen we rond het graf van Havank stonden, een Leeuwarder broekenkoopman te laat het kerkhof op kwam rennen. Iedereen wist dat hij een dodelijke ziekte onder de leden had. Al gauw werd in onze kring bij het graf gemompeld: hij komt alvast een mooi plekje uitzoeken.’
Dan moet ik al lachen, want ik ken het slot van het verhaal, zoals Henk van der Meulen het schreef voor het boekje In de schaduw van Havank (1988):
En plotseling ging er een haast Havankiaanse opmerking door de rijen rond het graf: ‘Kijk, die komt alvast een mooi plekje uitzoeken.’ Een paar weken later lag de man er inderdaad, enkele stenen van Havanks graf verwijderd.