nenmateriaal is onderzoek in de geesteswetenschappen ondenkbaar. Elektronische ontsluiting draagt enorm bij aan de efficiëntie, effectiviteit en betrouwbaarheid van het onderzoek en biedt mogelijkheden voor geheel nieuwe vormen van onderzoek. Digitalisering brengt daarmee nieuwe wetenschappelijke doorbraken binnen bereik. Daarvoor is wel de beschikbaarheid van (zeer) grote tekstcorpora noodzakelijk. Dutch Prints Online beoogt dergelijke grote bestanden beschikbaar te maken.
De uba, de ubl en de kb hebben een groot aantal vergelijkbare, elkaar aanvullende en soms (bij gedrukt materiaal) deels overlappende bijzondere collecties. Het betreft oude gedrukte publicaties in veel verschillende talen uit diverse landen. Naast de gedrukte werken is een grote hoeveelheid geschreven materiaal in de bibliotheken aanwezig, variërend van middeleeuwse handschriften en latere handschriften (waaronder archieven van geleerden en kunstenaars) tot meer dan een miljoen brieven. Verder zijn er collecties kaarten en atlassen, prenten, foto's, sierpapier, boekbanden, en typografisch materiaal.
Inmiddels zijn grote delen van de bijzondere collecties op titelniveau digitaal ontsloten: gedrukte werken (boeken, tijdschriften) tot 1800 in de stcn (Short Title Catalogue, Netherlands) en brieven in de cen (Catalogus Epistularum Neerlandicarum). Voor middeleeuwse handschriften is de website Medieval Manuscripts in Dutch Collections (www.mmdc.nl) gerealiseerd.
De afdelingen Bijzondere Collecties van de uba, ubl en kb lanceerden eind oktober 2005 het initiatief tot ‘Nationale Infrastructuur voor de Digitale Ontsluiting Bijzondere Collecties’. Dit is een plan voor een online bibliotheek voor de humaniora, die bestaat uit volledig gedigitaliseerde objecten uit de bijzondere collecties van de betrokken instellingen. Door de diverse bijzondere collecties uit deze drie bibliotheken, en in een later stadium ook uit andere (universiteits)bibliotheken, te digitaliseren en toegankelijk te maken, komt een groot corpus van nu merendeels vrijwel onbereikbare teksten ter beschikking van de wetenschap, en daarnaast van het secundair en tertiair onderwijs. Dutch Prints Online is een eerste stap in de richting van deze online bibliotheek. Voor meer informatie: www.dutchprintsonline.nl.
De blauwe Lotus. Zwart-witversie. Plaat 31. Oost-Indische inkt, aquarel en gouache op tekenpapier, 1934. © Hergé-Moulinsart 2009