Dieuwertje Dekkers e.a. (red.), H.N. Werkman. Het complete oeuvre, Rotterdam, NAI Uitgevers 2008, 536 p., geïll., ISBN 9789056620042, €69
H.N. Werkman. Het complete oeuvre is de omineuze titel van de nieuwste oeuvrecatalogus van de Groninger avantgardistische kunstenaar/drukker H.N. Werkman. Na het pionierswerk van Martinet (Hot Printing uit 1963) moest men lang wachten op een opvolger. Vanaf 2002 heeft men, blijkens het woord vooraf, al gewerkt aan dit grote project.
Of dit nu de ‘complete’ oeuvrecatalogus is, valt te bezien en dat wil ik hier ook niet bespreken. Eventuele nieuwe ontdekkingen of onfortuinlijke omissies kunnen natuurlijk in een latere druk of door middel van supplementen toegevoegd worden. Mochten er inderdaad aanvullingen komen of nieuwe drukken, dan toch graag in deze vorm. Zoals het een goede oeuvrecatalogus betaamt, wordt niet al te diep ingegaan op de persoon Werkman en zijn ontwikkeling als drukker/kunstenaar, maar wel voldoende voor de gebruiker van deze catalogus. Vervolgens wordt alle ruimte geboden aan het werk, en gelukkig maar. De afbeeldingen zijn groot, in heldere kleuren en op niet-glanzend papier afgedrukt, wat het werk van Werkman alleen maar ten goede komt. De droge catalogusbeschrijving staat ernaast in een klein, maar niet storend lettertype en eronder staat, dicht tegen de rand van het papier, in een vet lettertype, aanvullende bibliografische en kunsthistorische informatie in proza. Een punt van kritiek zou kunnen zijn om de afmetingen van het werk eerder te vermelden dan verblijfplaats, maar soit.
Wat zeer goed uitpakt zijn de kleine afbeeldingen van de eventuele voorbereidende schetsen en de variaties van een bepaald werk, die naast een werk zijn gezet. Dit biedt veel overzicht en vooral inzicht.
De samenstellers hebben gekozen voor de volgende indeling: druksels, drukwerk in oplage, De Blauwe Schuit, schilderijen, tiksels en als laatste de grafiek, tekeningen, aquarellen, schetsen. Daarbinnen wordt uitgegaan van de chronologische volgorde. Gelukkig is er ook aan een Hot Printing-concordantielijst gedacht.
In plaats van een uitgebreide index op titel of omschrijving is er achterin een beeldoverzicht van alle werken geplaatst op numerieke volgorde. Zeker geen slecht idee, maar een index erbij zou nuttig kunnen zijn; bijvoorbeeld als Werkman in één van zijn brieven een werk noemt en de lezer dat werk snel wil opzoeken. Als laatste huldeblijk aan Martinet vindt men aan het einde van het boek een facsimile-afbeelding van de Hot Printing-catalogus uit 1963. Goed en slim vormgegeven, deze catalogus.
(Maurits Vroom)