zijn handelsvoorraad reeds in zestien rijnaken naartoe was gestuurd. Helaas kon niet de gehele voorraad meegenomen worden. In het voorjaar van 1934 opende Lamm een antiquariaat op zijn toenmalige woonadres, Amstel 3 te Amsterdam. Al spoedig kreeg hij contact met dr. Abraham Horodisch, die in januari 1935 zijn antiquariaat Erasmus had geopend, dat gespecialiseerd was in kunstboeken en bibliofiele uitgaven. Lamm en Horodisch werkten na hun ontmoeting enige tijd samen.
A. Süssmann, Die Judenschuldentilgungen unter Konig Wenzel. Berlijn 1907
In 1935 verscheen Lamms eerste catalogus in Nederland, die speciaal was gewijd aan de geschiedenis van de Sefardische joden: Bibliotheca Judaica Iberica. Hij verkocht ook veel joodse religieuze voorwerpen, met name aan het in 1930 opgerichte Joodsch Historisch Museum, dat op de bovenverdieping van het Waaggebouw in Amsterdam was gevestigd.
Lous Lamm was 69 jaar oud toen in mei 1940 het Duitse leger Nederland binnenviel. Tijdens de bezetting werd zijn zeventigste verjaardag nog gememoreerd met een lovend artikel in Het Joodsche Weekblad. Hij had echter geen moed meer om zich aan de vervolging van de Duitsers te onttrekken en werd uiteindelijk, samen met zijn jongste dochter, in het vernietigingskamp Auschwitz om het leven gebracht. Wel had hij een deel van zijn boekenvoorraad verborgen; deze is alleen nooit in zijn geheel teruggevonden.
Aan het einde van Manasses essay vindt men een bibliografie van de uitgaven van Louis Lamm, waaronder zijn series, een opsomming van de 29 prentbriefkaarten die tijdens de Eerste Wereldoorlog verschenen en een lijst van de boeken en artikelen van zijn hand. Aan het slot zijn nog vier pagina's illustraties toegevoegd van titelbladen en prentbriefkaarten.
Wij moeten de auteur zeer dankbaar zijn voor het vele werk en de moeite die hij zich heeft getroost om het leven van deze belangrijke persoonlijkheid in de joodse boekenwereld in Europa in woord en beeld te vangen. Alleen ingewijden weten hoeveel tijd het kost een joods boek of tijdschriftartikel op te sporen, laat staan prentbriefkaarten.
De Boekhistorische Reeks is, zoals gezegd, goed begonnen. De reeks is een initiatief van M.P. Manasse, de auteur van het besproken boek, en van filosofe J.L. Lantinga. Op stapel staan onder andere publicaties over uitgever Elias Cohen (2009) en journalist Bernard Canter (2009/2010). De nummers zijn aan te vragen bij Champlemy Pers Amsterdam voor Literatuur, Cultuurhistorie en Sociaal-wetenschappelijke studies, Herenmarkt 7 hs, 1013 ec Amsterdam.