‘Drouot’ is nog steeds een centrum voor dergelijke veilingen, al is er sinds een tiental jaren geen sprake meer van een monopoliepositie. Belangrijke veilingen waren die van de collectie van de uitgever, drukker en geleerde Ambroise Firmin-Didot in 1887-84, van de schrijvende broers De Goncourt in 1897 en van de grote boekenverzamelaar Jérôme Pichon in 1897-99. Tegelijkertijd kwam de zojuist genoemde nieuwe bibliofilie op, die - gestimuleerd door Uzanne - het eigentijdse in art-nouveaustijl vormgegeven luxeboek verzamelde.
Rouveyre was zelf de uitgever van zijn boek, en hij heeft zijn stempel op de typografische vormgeving gedrukt, die niet de moderne smaak van zijn collega-bibliofiel Uzanne weerspiegelde, maar vasthield aan de geest van de ouderwetse ‘livre d'amateur’. Opvallend is wel het gebruik van schreefloze lettertypen op de titelbladen (zie afbeelding) en in de kopjes, terwijl het hoofdwoord in de titel (‘Bibliophile’) een bijna-schreefloze is.
Wat kunnen wij in het omvangrijkste van alle bibliofiele handboeken lezen? Naast de geschiedenis van het geschreven boek en de illustratie en illuminatie daarin, gaat de aandacht vooral uit naar het in het verleden gedrukte boek. Er wordt gewezen op de collatie, dit is het controleren of het boek compleet is door het tellen van de katernen en de bladen in die katernen. Hier gaat bijzondere aandacht uit naar het herkennen van ‘cartons’, dat zijn cancels of verbeterbladen, waarbij een oorspronkelijk blad vervangen is door een opnieuw gezette, gecorrigeerde tekst. De achtergrond kon liggen in de wens een ernstige (of als zodanig ervaren) fout te verbeteren of om tegemoet te komen aan een censuur. Vooral die exemplaren waarin het te vervangen blad niet uitgesneden is zijn van belang, omdat wij dan de oorspronkelijke tekst hebben en kunnen zien waarom er gecorrigeerd moest worden. Omdat censuur of zelfcensuur ook bij prenten aan de orde kan zijn, komen daar ook cancels voor, in het bijzonder wanneer een kopergravure na afdruk van een onkuis tafereel op de plaat bewerkt wordt om een kuise versie af te kunnen leveren; de eerste ‘staat’ heet dan ‘découvert’, de tweede ‘couvert’. Een echte verzamelaar heeft natuurlijk een exemplaar waarin beide versies meegebonden zijn.
Bij de aankoop van boeken moet vooral naar de toestand van het exemplaar gekeken worden: ‘Het is de “conditie” van het exemplaar (zoals de vakterm luidt) die bijna alles uitmaakt.’ Die aandacht voor verschillen tussen exemplaren van dezelfde druk - nog steeds een rode draad in zowel boekwetenschap als bibliofilie - leidt tot lange uiteenzettingen over de provenance van exemplaren, die de geschiedenis van elk exemplaar beschrijft, waarbij de signalen die het boek zelf geeft en die het exemplaar individualiseren, geanalyseerd worden (hét moderne handboek over dit onderdeel van de boekwetenschap is thans David Pearsons Provenance research in book history uit 1994). Rouveyre wijst op de verwijdering tijdens de Franse Revolutie van aan het ancien régime herinnerende tekens op boekbanden, zoals wapenschilden van adellijke bezitters. Net zoals deze ‘boekenstormers’ horen boekenverbranders tot de vijanden van het boek; een (vrijwillige) boekverbranding wordt al in het Nieuwe Testament genoemd (Handelingen 19, 19). Ook zij die delen van een boek vervalsen om een hogere prijs te kunnen bedingen, worden bij de vijanden ingedeeld.
Er worden richtlijnen voor het samenstellen van een catalogus van een boekencollectie gegeven, want: ‘Iedere bibliotheek, elke boekenverzameling is zonder een goede catalogus niet meer dan een nutteloos pakhuis, een opeenstapeling van schatten die men niet kan gebruiken en die dus zonder betekenis zijn.’ Voorbeeldig is de catalogus die de uitgever, antiquaar en verzamelaar Antoine-Augustin Renouard in 1819 publiceerde van zijn collectie zoals die toen was; hij leefde overigens nog tot 1853 (zie De Boekenwereld 23, 2006-7, p. 231-4): ‘Welke boekenvriend kent niet de Catalogue d'un amateur samengesteld door Renouard?’ Nog steeds kent deze catalogus, rijk aan schitterende boekhistorische annotaties van een