miniatuur zo omdat het een heel klein plaatje is? Wat was er te vinden in de bibliotheken van de Oudheid? Welke rol spelen de antieke teksten nu nog in computergames en films? Op de tentoonstelling Lectori Salutem, die gaat over het ontstaan en de geschiedenis van het boek in en na de klassieke oudheid, vindt u de antwoorden. Lectori Salutem behandelt een aantal kernmomenten uit de geschiedenis van het boek. Originele objecten, de mooiste handschriften en boeken uit Nederlandse collecties, foto's en teksten tonen hoe het werk van klassieke auteurs zoals Homerus, de eeuwen heeft doorstaan.
De Ilias van Homerus, prototypografie (voor 1473). Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Op 6 juni is Amsterdam als vrijplaats in het boekbedrijf in de 17e en 18e eeuw het onderwerp van een lezing die gehouden zal worden door Marieke van Delft, verbonden aan de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.
11-14 juni wordt het jaarlijks congres van de European Booksellers Federation gehouden, gecombineerd met het congres International Booksellers Federation.
In het weekend van 6-7 september vindt in het kader van de Open Monumentendag het drukwerkspektakel Boekwerk in uitvoering plaats, met Het Wereldboek, muziekuitvoering, filmdocumentaire en een presentatie. Het publiek wordt getoond hoe in vroeger tijden boeken werden geproduceerd. Een en ander zal plaatsvinden bij drukkerijen, grafische ateliers en dito musea, die in het bezit zijn van draaiende boekdruk-stopcylinderpersen (zoals de Johannis-berger, de man en/of de Frankenthaler).
Op elk van deze persen zullen, verspreid over het land, één of meer pagina's van Het Wereldboek worden gedrukt. Een groot aantal bekende auteurs, publicisten, beeldend kunstenaars en vormgevers levert bijdragen aan dit unieke boek over de wereld van het boek. De presentatie van het gebonden eindresultaat staat gepland in april 2009.
Tijdens de openingsceremonie van het Internationale Symposium over censuur op 18 september wordt de IPA Freedom to Publish Prize uitgereikt door Ana Maria Cabanellas, president