Over die zaak...
Jaap Lieverse
Over die zaak..., Keuze uit de opstellen en artikelen van Huib van Krimpen, Uitgeverij De Buitenkant, Amsterdam 2006, 280 p., geïll., isbn 9076452067, €30
Het afgelopen voorjaar was er gelegenheid een rondleiding door de Artis Bibliotheek bij te wonen. De daarvoor uitgestalde werken waren indrukwekkend, intrigerend en soms adembenemend; zeer gedetailleerde kennis openbaarde zich in sublieme tekeningen en majeure vormen.
Onmiddellijk drong het door dat de daar verzamelde kennis ver afstaat van de - toch niet onaanzienlijke - omvang, diepgang en samenhang van de kennis over de typografie, die echter in het onderwijs nauwelijks wordt onderzocht, beperkt wordt toegepast en in de praktijk nauwelijks wordt onderhouden; de stand van zaken op het vakgebied typo/grafische geschiedenis.
Dus is het onbetwistbaar van belang bijzondere gebeurtenissen vast te leggen en opmerkelijke mensen in dat vak aandachtig te koesteren. Mensen die, vaak tegen de stroom in, werken aan bruggen en dwarsverbanden om het metier continuïteit en verdieping te geven.
Een van de mensen die zijn actieve leven lang gedreven werkte aan het concretiseren van deze aan zichzelf gestelde opdracht was Huib van Krimpen (11 maart 1917-2 februari 2002). Zijn niet-aflatende reflectie, pleidooien en verweren, waarin hij zijn visie op typografie, grafische vormgeving en randgebieden verpakte, heeft hij consequent en vasthoudend ontwikkeld. En jarenlang in kranten, tijdschriften en boeken neergelegd.
Aangevuld met zijn veelzijdige praktijkervaring in de uitgeverij- en boekenwereld, ondermeer opgedaan bij A.A.M. Stols, Henri Friedlaender en Uitgeverij Meulenhoff, mondde dit al in 1966 uit in zijn Boek over het maken van Boeken.
De eerste druk van wat als zijn ‘magnum opus’ gezien moet worden, kreeg een bescheiden maar overtuigende receptie. De daarin opgenomen roep om het niveau van het vak te verhogen en zijn geschiedenis te koesteren, werd gewaardeerd. Bovendien had hij volgens W. Buddingh in het tijdschrift TéTé: ‘een onschrijfbaar boek geschreven’. De herziene en vermeerderde uitgave ervan verscheen twintig jaar later, in 1986, drie jaar na het storm-