Berichten
Harry N. Sierman (1927-2007). elegante ordening
Op dinsdag 22 mei overleed grafisch ontwerper Harry N. Sierman. Hij was tachtig jaar. Op 17 mei 1927 werd hij in Amsterdam geboren; zijn vader importeerde bonnetterie (gebreide kleding). Harry volgde een opleiding aan het Amsterdamse Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs, waar de beroemde architect Mart Stam directeur was. Na kort in de reclame gewerkt te hebben, begon hij in 1948 voor zichzelf, op de zolder van zijn woonhuis aan de Keizersgracht. Het typografische vak leerde hij in de praktijk.
Sierman maakte literaire en wetenschappelijke uitgaven, naast beeldboeken als bedrijfsuitgaven en kunstcatalogi. Min of meer binnen het klassieke idioom - hij rekende zichzelf tot de ‘vooruitstrevende traditionelen’ - ontwierp hij eigentijdse boeken. Zijn oeuvre is gevarieerd maar heeft een duidelijke signatuur, ook door het bijzondere kleurgebruik en het harmonieuze zetwerk (soms met ornamenten). Perfectie en ordening stonden speelsheid en elegantie nooit in de weg.
Harry Sierman, juni 1995 (foto Jan Noot)
Omslag van Leestekens (1965)
Tot zijn vroege opdrachtgevers behoorden de meubelfabrikanten Bruynzeel, Pastoe en Artifort. De eerste literaire uitgaven voor Querido, zijn belangrijkste opdrachtgever, ontstonden begin jaren zestig. Voor deze Amsterdamse uitgeverij zou hij vier decennia lang ontwerpen, met Battus' complexe Opperlandse taal- & letterkunde (1981) als een van de hoogtepunten. Verder werkte hij onder meer voor het Rijksmuseum Amsterdam, Uitgeverij Oosthoek, Van Lindonk Special Projects, Esso Nederland en kpn (postzegels).
Sierman had de reputatie duur te zijn. En waarschijnlijk was hij dat ook, omdat hij lang aan opdrachten werkte en vaak zelf beeldresearch deed. Met grote gedenkboeken kon hij rustig twee jaar of meer bezig zijn. Ondanks het