Boekbespreking
Groningse boeken
Karin Hoogeland
Na Zwolle, Den Haag, Utrecht, Rotterdam
Harry van der Laan, Het Groninger boekbedrijf: Drukkers, uitgevers en boekhandelaren in Groningen tot het einde van de negentiende eeuw. Assen, Koninklijke Van Gorcum, 2005. 448 p., geïll., isbn 90 23240 94 4, €27.
en Middelburg is nu de provincie Groningen aan de beurt voor een uitgebreid onderzoek naar het lokale boekbedrijf. Harry van der Laan levert met zijn boek niet alleen een bijdrage aan de kennis van het Groningse boekbedrijf, door zijn aandacht voor de onderlinge verhoudingen tussen boekverkopers vult hij een leemte in het onderzoek, die al in 1989 door Berry Dongelmans werd geconstateerd. De term ‘boekverkoper’ werd in de negentiende eeuw gebruikt voor vrijwel elk bedrijf dat iets met boeken te maken had. Om iets te begrijpen van de ontwikkelingen in het boekbedrijf is het noodzakelijk een onderscheid te maken tussen grote en kleine bedrijven en tussen drukkers, uitgevers, groothandelaren en detaillisten. Zonder aanvullende gegevens is het adresboek voor de boekhandel niets meer dan een lijst met namen. Van der Laan weet dankzij omvangrijk onderzoek veel Groningse bedrijven een gezicht te geven.
Omdat er weinig archivalia van Groningse boekhandelaren bewaard zijn gebleven, heeft hij vele omwegen moeten bewandelen. Om de aard en omvang van bedrijven te achterhalen, gebruikte hij patentregisters, stedelijke adresboeken en boedelinventarissen van boekhandelaren. Gegevens uit de bedrijfsadministratie van de Middelburgse boekhandel Van Benthem (1809, 1850 en 1890) laten zien dat de Groningse uitgevers hun boeken ook buiten Groningen afzetten. Tot slot laat Van der Laan zien hoe Groningse boekverkopers werden bevoorraad, door een analyse van de administraties van de firma's Immerzeel (1806) en Bohn (1890). De Groningse archivalia die wel bewaard zijn, komen uiteraard ook aan bod. De administratie van de Groninger boekverkoper W.J. van Haagen is in zijn geheel bewaard. Deze was al eerder het onderwerp van Van der Laans doctoraalscriptie (rug 1995) en wordt ook hier uitgebreid behandeld.
Van der Laan gaat uit van de hypothese dat het Nederlandse boekbedrijf in de negentiende eeuw een transformatie onderging. Deze transformatie verbindt Van der Laan aan