Veilingen
Burgersdijk & Niermans, 19-20 november 2002
Kasper van Ommen
De stoelen waren weer goed bezet tijdens de laatste zitting van de najaarsveiling van Burgersdijk & Niermans in Leiden. Ook de kijkdagen voorafgaand aan de veiling werden goed bezocht. Het lijkt haast niets uit te halen of veilinghuizen het aantal kijkdagen uitbreiden: nieuwsgierige kijkers, vooral handelaren, kloppen al aan de deur voordat de officiële kijkdagen zijn begonnen. Er wordt dus genoeg gekeken en bekeken, maar zal er ook gekocht worden? Dát is toch eigenlijk de vraag waar het de veilinghouder om gaat.
Zoals de traditie wil, steekt het Leidse veilinghuis van wal met een groot aantal nummers op het gebied van de klassieke oudheid: tekstuitgaven, commentaren, geschiedenis, filosofie en filologie. De eerste zitting, met dit keer verder de rubrieken ‘godsdienst’, ‘rechten’ en ‘kunst’, is meestal niet het best bezocht, maar de liefhebber weet zijn weg toch te vinden. Wat mij iedere keer weer opvalt, is dat de boeken op het gebied van de klassieken er altijd zo netjes uitzien en welbeschouwd gaat dat over het algemeen op voor het aanbod bij Burgersdijk & Niermans. Er wordt dus blijkbaar een strenge selectie gemaakt uit het aanbod en alleen wat acceptabel is komt ter veiling. De beschrijvingen van de tekortkomingen aan de boeken in de catalogus zijn betrouwbaar. Al komt het natuurlijk nog wel eens voor dat een boek dat als ‘a good copy’ in de catalogus wordt beschreven door het veelvuldige en soms hardhandig uithalen en raadplegen ervan tijdens de kijkdagen wordt teruggebracht tot ‘a less good copy’.
De avondzitting van de eerste veilingdag stond in het teken van de geschiedenis en topografie van Europese en niet-Europese landen. Ruim 400 nummers, waarvan een groot aantal op het gebied van het Midden Oosten en Indonesië. Veel aandacht trok een collectie foto's (47 stuks) van de firma Woodbury & Page met afbeeldingen van de mensen en het leven op de Indonesische archipel uit de periode 1870-1900. De richtprijzen van deze foto's, gemiddeld €50 per stuk, gingen vaak met gemak vier- of vijfmaal over de kop.
Foto door W.B. Woodbury & J. Page, Bijeenkomst van de ‘Landraad’ in Pati, Java voorgezeten door de resident P.W.A. van Spall, circa 1867. Albuminedruk, 209×264 mm. (foto Burgersdijk & Niermans)
De volgende dag kwam een grote verzameling over Nederland onder de hamer, met een aardige collectie boeken en prentbriefkaarten met betrekking tot de stad Leiden. Ook hiervoor bestond, hoe kan het ook anders in de Sleutelstad, grote belangstelling. Verschillende items wisselden voor hoge prijzen van eigenaar. Altijd leuk om te bekijken zijn de centsprenten en de verschillende kinderspelletjes, die tijdens de middagzitting werden geveild.
Het best bezocht is over het algemeen de laatste zitting waarin de oude en zeldzame boeken en prenten worden verkocht. De zaal vult zich niet alleen met potentiële kopers; ook andere belangstellenden hebben het ervoor over om de zitting van ruim tweeënhalf uur uit te zitten. Er is dan ook genoeg te zien en te beleven. De eerste rubriek van de avond was ‘literatuur’. De meeste nummers werden voor de aangegeven richtprijs verkocht, met her en der een uitschieter. Zo