Enquête naar de meest geliefde boeken van de negentiende eeuw
Aan het eind van de negentiende eeuw vroeg de redactie van het weekblad De Nederlandsche Spectator haar lezers om een lijstje te maken van de meest geliefde boeken van de negentiende eeuw. Nu de twintigste eeuw naar haar einde spoedt, lijkt het de redactie van De Boekenwereld een goed idee om eens na te gaan hoe de opinies over deze vraag een eeuw later luiden.
In de enquête van De Nederlandsche Spectator werden de eerste drie plaatsen afgetekend verworven door de Camera obscura van Hildebrand, de Max Havelaar van Multatuli en de Gedichten van P.A. de Genestet. Daar moet overigens bij bedacht worden dat de Spectator zijn peiling reeds hield in 1891-1892, zodat boeken als Veertien jaar literatuurgeschiedenis van Willem Kloos, Een nagelaten bekentenis van Marcellus Emants en Hilda van Suylenburg van Cecile Goekoopde Jong van Beek en Donk niet mee konden doen.
Evenals de redactie van De Nederlandsche Spectator vraagt de redactie van De Boekenwereld u om een lijstje van ten hoogste tien boeken samen te stellen van Nederlandse schrijvers en schrijfsters uit de negentiende eeuw die u ‘het meest en het blijvendst geboeid hebben’. Werken van historici, essayisten en geleerden mogen ook meedoen. Werken van negentiende-eeuwers die pas in de twintigste eeuw verschenen zijn (brievenedities bijvoorbeeld) zijn evenmin uitgesloten. U kunt de boeken opgeven in willekeurige volgorde: iedere vermelding van een titel telt even zwaar. Over de uitslag zal aan het eind van dit jaar een bijdrage verschijnen in De Boekenwereld.
U wordt verzocht uw lijstje vóór 1 december 2000 te sturen naar: Redactie De Boekenwereld, in zake enquête, Postbus 11214, 2301 ee Leiden.
Nop Maas