Catalogi
Struik strikes again! Na de tentoonstelling van de buitenlandse industriële boekbanden onder de titel Machinaal en mooi in Meermanno, is er onlangs een geweest over de Nederlandse in de expositieruimte van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. Zij duurde tot 3 maart 2000 en werd begeleid door een fraai verzorgde catalogus geschreven door de verzamelaar Marja Keyser; alle banden zijn in kleur afgebeeld. Het was ook een leuk gezicht: al die zeer verschillende banden in de vitrines.
Als millenniumgeschenk bood Henk van der Burg [burg] ons bij catalogus 43 een Oost-Nederlands gedicht aan gemaakt door Bram de dichter, beginnend met de onsterfelijke regels: Riemen, dichten, versies maoken, / Zind dat noe zulk' slimme zaoken? Op het voorblad stond een aardige tekening door Steven H. van den Brand van een volgeladen boekenkraam.
We begroeten een nieuwe loot aan onze lijst: het Groningse Antiquariaat Berger & De Vries [berger]. De firma is gespecialiseerd in literatuur, kinderboeken en sociale / economische geschiedenis.
Aan het einde van de maand januari was er weer de Stuttgarter Antiquariats-Messe. 78 antiquaren boden er hun geestelijk voedsel aan. Het kostbaarste was een eind-dertiende-eeuws Frans geïllumineerd manuscript (dm 2.000.000). Het gemiddelde prijsniveau lag tussen dm 2000 en dm 5000, maar daaronder waren er ook zaken te koop.
Nederland had de Amsterdamse Book & Print Fair (2-4 maart 2000) met 51 deelnemende antiquaren. Een gemeenschappelijk thema is Memento Mori (mm = 2000); Connie - im - Palmen begint school te maken. Diverse aspecten van de dood - waaronder dodendansen en het anatomisch theater - kwamen aan bod.
De Slegte kwam ter ere van ‘Amsterdam’ met een, in fel roze en groen, fluorescerend omslag gestoken catalogus. Ik noem slechts een portret van Olivier B. Bommel [slegte / f 3250,-] en een boek door A. van der Boom, S. Jessurun de Mesquita, Wassenaar, 1928 met twee houtsneden op Japans papier door de gebiografeerde [slegte / f 950,-].
Ter gelegenheid van zijn dertigjarig bestaan heeft antiquariaat Forum een prachtige catalogus verzorgd met als titel: The Dawn of Western Civilisation (160 boeken uit de zestiende eeuw). Op de voorplaat staat een heer 's nachts de tijd te bepalen, met behulp van een nocturniaal, uit de stand van het sterrenbeeld de Grote Beer ten opzichte van de horizon. Het is een van de aantrekkelijke illustraties uit de Cosmographia van Petrus Apianus uit 1553 [forum 106 / 121 / f 25.000,-].
Bij Gysbers en Van Loon vond ik De oriëntatie van Kerken door R. Sanders (1997) [gysloo 2295 / 80 / f ii,-]. Niet duur voor een boekje over een interessant probleem. Grappig, zoals ik geboeid blijf door astronomische zaken, een jeugdliefde gevoed door het Haagse Courant Planetarium.
Op 23 februari 2000 was ik in Hilversum bij de aanbieding van het eerste exemplaar van Op dubbelspoor en Pilatusbaan. Boeken als middel van bestaan. Het zijn de vlot geschreven memoires van de schrijver-dichter-antiquaar Anton Gerits. Hij vertelt er onder andere over zijn leerschool bij de uit de bekende oriëntalistenfamilie stammende H.E. Kern, hoofd van de afdeling antiquariaat van de firma Martinus Nijhoff aan het Lange Voorhout te Den Haag. Met weemoed beschrijft hij de ondergang van dit bedrijf; slechts de beeldbepalende voorgevel van het gebouw rest ons nog. Het gebouw was ontworpen door de architect Jo (niet: Paul, p. 66) Limburg (1864-1945); deze was ook verantwoordelijk voor het gebouw van mijn middelbare school: het Maerlant-Lyceum aan de Johannes Bildersstraat (Jaarboek Die Haghe 1999, p. 68-101, spec. p. 81). De foto van de ontvangkamer (p. 12) ademt een sfeer waarin ik mijn oude school herken.
Van Gendt Book Auctions veilde op 7 en 8 maart zowel prenten als boeken. Bij het eerstgenoemde onderwerp waren: optica-, topografische en nautische prenten. Het tweede onderwerp bestond onder meer uit de bibliotheek van prof. dr. H.W.J. Bosman (1922-1998; geld- en bankwezen) en die van Marko Fondse (1932-1999; winnaar van de Martinus Nijhoff Prijs voor vertalingen 1969).