Tweehonderdvijftig jaar geleden werd Goethe geboren. Reden voor het Hamburger Antiquariat om een speciale catalogus uit te geven [hambur]. Naast hoofdstukken met diverse edities van zijn verzameld werk en van zijn brieven en gesprekken, treft men er een hoofdstuk (ca. 400 nrs.) aan met als titel: Goethe als... (o.a. dichter, theaterdirecteur, verzamelaar, pedagoog en sportsman).
Zoals gebruikelijk geven de gezamelijke Duitstalige antiquaren een gemeenschappelijke catalogus uit. Die van 1999 (nr. 38) verscheen onlangs en is voor dm 10,- te verkrijgen bij het Verband Deutscher Antiquare, Keulen (tel. 00.49.(0) 221. 92548262).
In 1968 publiceerde Antiquariaat Junk zijn eerste lijst met 110 aardwetenschappelijke periodieken. De naam van de firma veranderde in de loop der tijd: Dekker & Nordermann, Elsevier Antiquarian Department en ten slotte (sinds 1984) Dieter Schierenberg bv. Behalve in tijdschriften handelt men nu ook in boeken. Sinds kort is ook zoon Jeroen Schierenberg in de firma werkzaam. In de catalogus vindt men diverse edities van het werk van Lyell en de eerste Nederlandse editie van het werk van Faujas de St. Fond over de fossielen van de St. Pietersberg bij Maastricht [schier 75-1/749/f 1500,-]. Herinneringen - niet meer dan dat - aan een tocht bij Praag vóór de Wende leverde mij de titel van het boek van Barrande over het Siluur bij die plaats [schier 75-1/598/f 17.500,-].
Een aantrekkelijke lithografie van een landschap met een tempeltje door Franz Wilhelm Junghuhn (1809-1864) uit een album over Java [besteb 102/98/f 15000,-] siert de kaft van de catalogus van deze Utrechtse firma. De Amsterdamse firma Israël toont op de kaft van haar catalogus de band van een collectie met grafiek door Paulus van Liender (1731-1797) naar tekeningen van De Beijer (1703-na 1775) betreffende het Land van Kleve [israel 111/59/f 18.000,-].
Een glimlach veroorzaakt het omslag van de catalogus van Het Oosters Antiquarium [oosant] te Leiden met een kaart (uit 1844) van Jeruzalem waarin Templum Salomonis [b&n] ‘aangelicht’ is. De vader speelt de zoon even de bal toe!
Een bijzondere catalogus ontving ik van Konrad Meuschel [meusch]. Hierin wordt een collectie Italiaanse grafiek aangeboden die, zoals uit de inleiding blijkt, door één - overigens ongenoemde - Duitse student tijdens een Italiaanse reis rond 1560 bijeengebracht is. Zij is altijd bijeen gebleven in een speciaal vervaardigde portefeuille; nu wordt zij verstrooid. De prenten zijn alle afgebeeld en goed beschreven. De prijzen variëren van dm 600,- tot dm 30.000,-.
Het huis Devroe & Stubbe (The Romantic Agony) (Aquaductstraat 38, Antwerpen) veilde op 11 en 12 juni 1999 naslagwerken, archivalia, folklore, grafiek, kaarten, tekeningen en incunabelen. Datzelfde deed Van Gendt Auctions (Brandewijnsteeg 2, Amsterdam) met oude en nieuwe boeken over kunst, bibliografie, literatuur, topografie en geschiedenis; daarnaast veilde zij ook nog tekeningen, prenten en aquarellen.
Tot de hoogtepunten op het gebied van de typo- en bibliografische uitvoering van catalogi behoren die van antiquariaat Forum. In deze verslagperiode verscheen het subdeel nr. 7 van catalogus 100. Naast een jeugdboek over ‘Watermanagement’ (nr. 3537) is er een jeugboek over andere aspecten van de natuurkunde door Uilkens (nr. 3541). Wat zelfs de toenmalige jeugd echter moest met boeken over ‘Sterckten-Bouwingh’ en ‘Fortificatie’ (in één band nr. 3611) door respectievelijk Stevin en Metius is mij niet duidelijk. De catalogus blijft mooi, maar is niet uitgesproken kinderlijk.
Antiquariaat Acanthus heeft speciaal voor ‘Amsterdam’ een helaas niet meer te verkrijgen catalogus uitgegeven met goed beschreven kinderboeken en speeltjes. Het is een van de specialismen van deze Utrechtse antiquare (zou dat het vrouwelijke zijn?).
J.A. Brongers